Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag skrev osanna fakturor – får böter efter utredning om miljonhärva

Fyra företag i Hudiksvalls kommun har fått strafförelägganden efter att ha upp­rättat osanna fakturor. Felaktigheterna upptäcktes i utredningen om miljonsvindel mot ett annat företag.

Helahälsingland.se har tidigare berättat om en man som åtalats för grov trolöshet mot huvudman. Mannen anklagas för att ha fifflat bort nära 3,6 miljoner kronor från företaget där han var anställd.

Han ska bland annat ha tagit emot totalt 350 000 kronor privat, som på fakturor till företaget såg ut att vara sponsorpengar till en idrottsförening i Hudiksvalls kommun.

Läs mer: Anställd åtalas – sponsorpengar försvann

Fyra företag i Hudiksvalls kommun har granskats i samma utredning. Strax ­efter att mannen åtalats för miljonsvindeln, fick de ­fyra företagen strafförelägganden för att ha skrivit felaktiga fakturor på mannens uppmaning.

Läs även: "Framgångskultur föder ekobrott"

En av företagarna utförde arbeten hemma hos den åtalade. ”Hej NN! Fakturera detta på XX (företaget där mannen var anställd) så får vi slutreglera sen när allt är klart” skrev mannen till företagaren.

Den företagaren har sagt i polisförhör att han inte tänkte på att kontrollera ­saken med mannens arbetsgivare och inte heller på att det kunde vara fel att göra så.

Läs även: Två års fängelse för falska fakturor

Tre andra företag som utförde reparationer på mannens privata fordon skickade också fakturorna till mannens arbetsgivare. ­Företagen ändrade dock registreringsnummer på fakturorna, så att det såg ut som om ett annat fordon hade reparerats, än det som verkligen hade varit inne för lagning.

Åklagarkammaren i Gävle har utfärdat strafföreläggandena, där brottsrubriceringarna är osant intygande. Det innebär att företagen lämnat osanna uppgifter och på så sätt framställt osanna fakturor.

Brotten inträffade mellan 2010 och 2013 och de fyra företagen ska betala varsin företagsbot på mellan 10 000 och 40 000 kronor. Ett strafföreläggande innebär att böterna utfärdas, utan att det blir någon rättegång eller dom.

Huvudmannen har i förhör nekat till anklagelserna om trolöshet mot huvudman. Tanken var att han skulle ställas inför rätta den här veckan, men Hudiksvalls tingsrätt hade planerat in för kort tid för förhandlingen, och rättegången har därför skjutits fram till i höst.