Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag i Mellanfjärden kammar hem mångmiljonorder – fixar OS-anläggning i Norge

Ett företag med fyra sysselsatta som jobbar med kyl- och värmeanläggningar har fått uppdraget att fixa kylanläggningen på OS-arenan Vikingskipet i Hamar, Norge.

I Mellanfjärden frågar jag en granne om var Icesport har sina lokaler. Han att han inte känner till det. Hundra meter längre fram ligger en verkstad, och mycket riktigt, där finns en liten skylt med företagloggan uppsatt på en dörr.

Företag, kända på andra håll, kan uppenbarligen vara anonyma på hemmaplan.

John Lundholm tog över Icesport 2012 i en generationsväxling.

Läs även: Exte har landat mångmiljonaffär – en av företagets största ordrar någonsin

En 400-meters speedskatingbana och en bandyplan innanför det området, en yta på totalt mellan 10 000 och 11 000 kvadratmeter ska isbeläggas i anläggningen som ligger 12,5 mil norr om Oslo.

– Det är det hittills största enskilda projektet för oss och omfattar lite drygt en tredjedel av omsättningen, beskriver han nöjt.

Uppåt åtta mil rör ska dras och 10 000 svetsar fogas och kontrolleras i flera steg.

Ordern betyder mycket för företaget enligt John Lundholm.

– För det första vet man att man har gjort ett bra jobb. En anläggning som Hamar ställer höga krav på kunskap och erfarenhet för de som gör arbeten på plats. Att få ett sånt jobb är som att få en stämpel på att vi gör ett bra jobb och ger ett gott intryck.

John Lundholm understryker att det inte bara handlar om att kunna svetsa plaströr utan att man måste förstå helheten, hur konstruktionslösningen ser ut och veta vilka problem som kan uppstå.

Se också: Hexatronic satsar 15 miljoner i Hudiksvall: "Vi verkar i en marknad som växer"

Projektet får honom att se ljust på framtiden eftersom han är övertygad om att det kommer att gå bra.

– Alla de här referensprojekten mynnar alltid ut i något mer, säger han och pekar på att de tidigare varit involverade i bland annat Tele2 arena och Nya Gamla Ullevi.

Företaget var från början en golvvärmefirma. En dag fick man frågan om de kunde göra undervärme till en fotbollsplan i Norge

– Vi tyckte att det är väl ett större golvvärmesystem, så det ska väl gå att få till.

Det gick bra och fler ordrar kom in.

- Det har utvecklats en hel del sedan dess med både verktyg och maskiner som vi har tagit fram själva, säger John Lundholm och tillägger att både teknik och kvalitet på arbetena förbättrats med tiden.

Till veckan åker de från Mellanfjärden och gör en testyta på plats. Den första större byggetappen sker i juni. I september ska allt vara klart.

Se även: Nya ägare vill flytta tillverkning och jobb till Söderhamn

Och det slutar inte där. Företaget har fler, stora, planer kring ett samarbete med ett bolag i Finland som handlar om att utvinna energi med hjälp av värmepump. Samarbetet började förra året.

- Det är en ny produkt och vi har blivit tilldelade Norden som marknad. Vi har utvecklat deras idé. Det kan bli en mångmiljonprodukt som kommer att kräva nyanställningar. Vi har möjlighet att göra något stort och bra här i Nordanstig.