Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag fälls för könsdiskriminerande reklam: "Suger, tvättar och borstar"

I ett Facebook-inlägg gjorde Sten Olofssons åkeri i Delsbo reklam för ett fordon som var "som en bättre sambo: Den sopar, suger, tvättar, borstar ... och kostar pengar", skrev företaget.
Nu har reklamen fällts av Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON).

En privatperson reagerade på reklamen och anmälde företaget. Anmälaren tyckte att reklamen var sexistisk då den "tillskriver fordonet traditionella kvinnliga egenskaper på ett mycket nedvärderande sätt". Det var enligt anmälaren väldigt tydligt att företaget anspelade på flera "kvinnliga tjänster" gällande hushållsarbete, sex och en föreställning om att kvinnor kostar pengar.

I företagets yttrande till RON står det att de inte tycker att tvätta, sopa, borsta och suga är kvinnliga egenskaper eller sexistiskt.

"Att denne läsare har en annan uppfattning om vad kvinnliga egenskaper och sexism är än annonsören och vad företaget står för är nog helt uppenbart", står det i yttrandet.

Dessutom hävdar annonsören att denne formulerat en könsneutral och rolig annons som tack vare den illröda bilen väcker läsarens intresse.

Opinionsnämnden konstaterar att reklamen är könsdiskriminerande. Även om den kan anspela på såväl en manlig som en kvinnlig sambo är tjänsterna som räknas upp traditionellt förknippade med kvinnor och är "starkt schabloniserade".

Texten anses även vara plump snarare än humoristisk.

Sten Olofssons åkeri har avböjt att kommentera fällningen. Inlägget är kvar på företagets Facebooksida.

Reklamombudsmannens opinionsnämnd:

Syftet är att offentliggöra reklam som strider mot Internationella Handelkammarens (ICC) regler samt att öka medvetenheten kring vad som är god marknadsföringssed och vägleda marknadens aktörer.

Stiftelsen Reklamombudsmannen är inte en förening, myndighet eller domstol och kan därför inte utdöma sanktioner i form av avgifter, skadestånd eller böter.