Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningskris i Näsviken

Folkets hus har stora fuktskador, och riskerar stängning.

Annons

I flera år har det gått utför med engagemanget i Näsvikens föreningsliv. Allt färre bybor ställer upp, och nu är Folkets hus i fara. Slår man igen, blir Näsvikens IK utan lokal för bingon, och därmed utan sin huvudinkomst.

Det ser ganska dystert ut, enligt idrottsklubbens företrädare Gunnar Johansson, och nu har man tillsammans bjudit in till ett möte; en sista kraftsamling som man hoppas ska ge resultat.

– Problemet finns egentligen över hela landet. Det är väldigt svårt att få folk att engagera sig, och de som gör det får jobba oerhört mycket för att få verksamheterna att rulla på. På sikt kommer det inte att gå, säger Gunnar Johansson.

Just nu ser det bekymmersamt ut för föreningslivets framtid i Näsviken. Idrottsklubben har en livlig verksamhet, om än inte som förr. Men det är en betydligt mindre skara som vill backa upp med frivilliga insatser. Föreningen har god ekonomi, mycket tack vare bingon, men om Folkets hus tvingas stänga blir bingon också husvill.

Hur det ska bli med Folkets hus i framtiden är i dagsläget mycket ovisst, enligt Christina Mattisson. Förändringarna kan komma snart, om ingen förändring kommer. Några få personer håller styrelsen i gång.

– Vi kanske orkar ett år till. Kanske ännu ett. Men vi kan inte planera längre än så, eftersom vi inte har några pengar, säger Christina Mattisson.

Då och då hyr man ut till privatpersoner, men hyresintäkterna från idrottsklubbens bingo är – vid sidan av driftsbidraget från kommunen – det som håller föreningen flytande. Men bara driften. Det finns ingen möjlighet att sätta av pengar till de då nödvändiga reparationerna. Stora hål i innertaket vittnar om omfattande fuktskador under ett dåligt yttertak.

Christer Olsson är verksam inom båtklubben och trafikgruppen, och han betonar också behovet av ett uppvaknande i Näsviken, och en samling för att blåsa nytt liv i föreningslivet.

– Nu ska vi snart ha ett möte, där även kommunens landsbygdsstrateg ska vara med, och där får alla säga sin mening om det här. Det handlar inte om att man ska tvingas in i styrelser, men att kunna bidra med en arbetsinsats när det behövs. Måla fönster, kratta utanför Folkets hus eller röja sly vid Ingan. Vad som helst, men att komma när det behövs, säger Christer Olsson.

Trots nya umgängesvanor via sociala medier, kan föreningarnas berättigande inte ifrågasättas, betonar Gunnar Johansson.

– Vi fyller en uppgift. Det är bara synd att den tas för given.