Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningar kan slippa skulder

En rad föreningar har skulder till Hudiksvalls kommun och totalt rör det sig om över 21 miljoner kronor. Nu föreslås att lånen avskrivs.

Annons

- När det kommer till föreningar har de vid många tillfällen beklagat sig över pantbreven som ligger kvar, säger oppositionsrådet Stefan Bäckström (C).

Han föreslog under måndagens kommunstyrelsemöte att alla amorterings- och räntefria lån som kommunen beviljat flera föreningar under åren ska avskrivas.

- I och med att vi tar krafttag i diskussionen kring Folkets hus är det lämpligt att föra in även den här frågan i debatten. Det handlar om att bidrag ska vara jämlikt fördelat över kommunen, säger Stefan Bäckström.

Enligt honom skulle en avskrivning inte innebära att kommunen förlorar pengar, eftersom lånen varken är ålagda någon ränta eller amorteringsplikt, utan istället borde betraktas som bidrag. Han menar också att inga liknande lån beviljas i dag och därför är det heller inga aktuella pengar det handlar om.

- Jag fick verkligen gehör för förslaget och jag räknar med att det kommer att verkställas. Min förhoppning är också att det kommer ske ganska snabbt.

Kommunfullmäktige beslutade under måndagskvällen att ge kommunledningskontoret i uppdrag att undersöka vilka förutsättningar som finns för att skriva av lånen.