Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förening vill ha tågtrafik på Dellenbanan

I framtiden kan det gå regionaltåg tvärsigenom hälsingekommunerna, åtminstone om järnvägsföreningen Dellenbanans Vänner får bestämma.

– Underlaget för tågtrafik växer hela tiden, säger Sigurd Mellin, ordförande Dellenbanans Vänner.

Föreningen har lämnat ett brev till kommunerna i Hälsingland. Syftet med brevet är att få kommunerna lyfta frågan om använda Dellenbanan och Voxnadalsbanan till regionaltåg. Föreningen anser att hälsingekommunerna ska engagera sig för att få ett regionaltågssystem som även omfattar sträckorna Ljusdal-Hudiksvall och Edsbyn-Bollnäs-Kilafors-Söderhamn.

– Det är inte kommunerna som ansvarar för tågtrafiken, men vi vill att de ska trycka på och lyfta upp frågan på dagordningen, säger Sigurd Mellin.

I sitt brev till kommunerna lyfter föreningen upp klimatet som ett viktigt argument för att börja med tågtrafik genom kommunerna. Och antalet resenärer med buss har ökat på bland annat sträckan mellan Ljusdal och Hudiksvall.

– På vissa avgångar går det tre-fyra bussar. Där går det ju redan ett tåg, fast på landsväg, säger Sigurd Mellin.

Han hoppas få gehör av politiker och att frågan börjar diskuteras. Dellenbanans Vänner genomförde en enkätundersökning bland politikerna i Hudiksvall inför det senaste valet. Då svarade fyra av de fem partier som styr Hudiksvall att de ville se regional persontrafik på Dellenbanan.

– För att det ska kunna genomföras så måste processen sättas igång, säger Sigurd Mellin.