Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förening jobbar för gemensam odling: "Att få odla kommer höja vår livskvalitet"

Bollnäs Odlar heter den nybildade föreningen som är i startgroparna med en gemensam odling och som kommer erbjuda flera enskilda odlingslotter på bostadsområdet Blomkransen i Bollnäs.

Eftermiddagssolen värmer mot husfasaderna på Blomkransen och värmen vittnar om att våren har anlänt. För den nybildade föreningen Bollnäs Odlar innebär våren att det snart är dags att förverkliga drömmen och ta det första spadtaget för en gemensam stadsodling i Bollnäs.

– För många är det en dröm att få ha en täppa i närheten av där man bor. Tänk vad smidigt att bara gå utanför hyresdörren och gå ut och peta lite i jorden, kanske skörda några salladsblad och byta några ord med andra. Man kan stanna fem minuter eller två timmar, man gör som man vill, säger en av föreningens initiativtagare Johan Toll.

Föreningens tanke är att i första hand erbjuda hyresgästerna på Blomkransen möjlighet till en egen odlingslott, på marken mellan bostadsområdet och S:t Lars Kapell. Bollnäs Odlar ska också ordna en gemensam odling där alla intresserade hyresgäster får hjälpa till och bidra.

– Det finns flera städer som har stadsodling. Det är många som är intresserade av att odla men som inte har möjlighet eller kunskap. Gör vi det tillsammans blir det både lättare och roligare, säger Madelene Krug.

Madelene Krug har gått trädgårdsutbildningen i Ockelbo och är ivrig att få börja odla. Som hyresgäst på Blomkransen har hon tidigare bara kunnat odla på balkongen, men tack vare föreningen har hon snart en egen täppa.

– Vi har pratat mycket om odlingskunskap inom föreningen. Många yngre vet inte vad man kan odla och hur man gör. Förr odlade man för att få mat på bordet, numera finns allt i affären. Det är sårbart, såklart. Det är bra om kunskapen om att odla lever vidare generation efter generation, säger Madelene.

Thomas Lundgren är ivrig att lära sig och ser fram emot att kunna skörda de allra första morötterna tillsammans med dottern Ilse.

– Att få odla kommer att höja vår livskvalitet, säger han.

Föreningen har gått ut med information på fyra olika språk till alla 350 hyreslägenheter på bostadsområdet.

– Alla som vill får gå med i föreningen och så gör vi det tillsammans. Finns det fler bostadsområden som är intresserade att dra igång en gemensam odling kan vi i föreningen givetvis försöka hjälpa till, säger Johan Toll.

Föreningen har tänkt att den gemensamma odlingen ska ha potatis, kål, lök och kanske sallad. De enskilda odlingslotterna kan bli cirka 20 kvadratmeter, beroende på intresset, och kan komma att innehålla allt från pallkragar med sallad och örter till andra ätbara rotfrukter.

– Vi börjar så här och är redo att utvecklas tillsammans. Det känns helt rätt i tiden med en gemensam odling, Bollnäs behöver det, säger Ida Toll.

Föreningen är glada över bostadsbolaget Bollnäs Bostäders stöttning av föreningen och att Svenska kyrkan låter dem använda marken till odling. Dessutom har Räddningstjänsten lovat att bidra med att fylla vattentankar, för att odlingarna smidigt ska kunna vattnas när sommarvärmen är här.