Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördummande förenkling om åldern.

Alf Svensson tar till orda i partiledarsfrågan och förminskar partiledarkandidaten Annie Lööf genom att kalla valberedningens val av kandidat till ordförandeposten i Centern för ett utfall av åldersdiskriminering. Kom igen.

Alf Svenssons självinsikt är dessutom märkligt frånvarande i uttalandet. Själv blev han vald till ordförande för Kristdemokraterna som 34-åring. Han var alltså bara sex år äldre än Annie Lööf när han själv valdes till ordförande och säger sig inte ha uppfattat sin späda ålder som ett problem. 

Jag är själv idag 34 år. Tittar jag tillbaka på vem jag var vid fyllda 28 kan jag inte säga att jag ser någon större skillnad. 

I Svenska Dagbladet konstaterar Alf Svensson, som suttit som partiordförande längre än någon annan i svensk politik, att han var en bättre ordförande efter 20 år än som liten pilt. Problemet är bara att det knappast är hälsosamt för partiledare att stanna på sitt uppdrag så länge. 

Idag torde det dessutom handla om en omöjlighet, givet de hårda utmaningar en partiordförandepost idag innebär. Trycket på den som väljs till partiordförande, oavsett parti, är idag långt mycket högre än när Sverige hade två TV-kanaler och nyheter inte liverapporterades rakt in i de svenska hemmen.

Den ständiga bevakningen som våra partiledare utsätts för är tuff. Ett informationssamhälle kräver vidare ledare som förstår dess spelregler. Det innebär att hög ålder riskerar bli till ett ok. Inte en tillgång. 

Hög ålder är inte heller nödvändigtvis en garanti för bred livserfarenhet. Blygsam ålder betyder inte nödvändigtvis frånvaro därav. Hur livserfarenheten ser ut handlar om individen, inte om ålder. Somliga seglar obekymrat genom livet utan att mötas av några som helst utmaningar. Andra tvingas redan i tidig ålder ta strid för sin överlevnad. 

Alf Svenssons fixering vid ålder är en fördummande förenkling och utvärdering av Annie Lööf och andra som ännu inte som han hunnit fylla 72.

Men Alf Svensson är såklart inte ensam. Särskilt inte i att vara en äldre herre som angriper unga kvinnor som har fräckheten att konkurrera med män om makt och inflytande. När alla andra argument faller blir det ofta åldern det enda som finns kvar att ta till. 

När Alf Svensson nu tar till orda ifråga om Annie Lööf går tankarna till Ella Bohlin. Kommer ni ihåg henne? Jag gör.

Ella Bohlin var namnet som skulle lyftas vid förra Europaparlamentsvalet av Kristdemokraterna. Hon var partiets toppnamn, men fick maka på sig för nestor Svensson.

Det var mycket, mycket svårt att inte tycka synd om den förnedrande resa Ella Bohlin tvingades till av sitt parti. Så här skrev hon själv 2009 på debattsajten Newsmill om sin resa och känslan dagen efter valet: "Jag funderade ut en massa konspirationsteorier. Jag är utnyttjad. En pjäs i ett jättelikt politiskt spel. Lurad, bedragen och förd bakom ljuset. En manlig sammansvärjning. Fylking, GW Persson och Alf i maskopi"

Den som ägnar sig åt åldersdiskriminering är Alf Svensson. Ingen annan.

Han har trots allt en uppenbar oförmåga att se att ålder bara är en siffra.