Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbudspolitiken fungerar men den räcker inte

Det finns de som beskriver den internationella kampen mot narkotika som misslyckad och som till och med kräver att de förbud mot narkotika som finns i internationella konventioner ska upphävas. Det är en felaktig bild.

Även om kampen mot narkotika inte är vunnen, är den restriktiva narkotikapolitiken betydligt bättre än vad motståndarna påstår. Ett argument som förts fram är att det är förbudet som skapar problem, till exempel i form av organiserad kriminalitet.

När FN:s organ mot droger och kriminalitet, UNODC, presenterar sin årliga rapport ger den dock ett kraftfullt stöd för den restriktiva linjen. I förordet skriver organisationens chef Antonio Maria Costa att narkotika inte är skadligt för att det är förbjudet, utan att narkotika är förbjudet för att det är skadligt.

Den restriktiva hållningen mot narkotika med förbud och hårda kontroller fungerar. UNODC konstaterar i sin rapport att användningen av cannabis, heroin och kokain ligger stilla eller går ner i de delar av världen som använder mest droger och där det finns bäst uppgifter, till exempel verkar det som om kokainmissbruket i Nordamerika minskar.

Analysen av produktionen ger en blandad bild. Produktionen av opium, som används för att framställa heroin, är fortsatt mycket hög, även om den odlade arealen minskar. Däremot var kokaproduktionen 2008 den lägsta sedan 2003. När det gäller syntetisk narkotika, till exempel amfetamin och ecstasy, är bilden mer splittrad och det är svårare att få fram ett bra underlag för att bedöma utvecklingen.

Det verkar som om missbruket har slutat växa och stabiliserat sig, i varje fall i de utvecklade länderna. Däremot verkar det som om både produktion och missbruk av olika syntetiska droger ökar i utvecklingsländerna.Den bästa mätaren på den restriktiva narkotikapolitikens effekter är en jämförelse med två andra skadliga medel, båda accepterade av samhället och lagliga: alkohol och tobak.

Varje år dör årligen ungefär 200 000 människor över hela världen till följd av narkotikamissbruk. Det är naturligtvis en skrämmande hög siffra.

Det är dock bara en tiondel av alla som dör på grund av alkohol, som i de flesta av världen länder är en helt laglig drog. Tobaken är ännu värre. I hela världen dör årligen omkring fem miljoner människor till följd av tobak. Tillsammans dödar alltså alkohol och tobak sju miljoner människor varje år, 35 gånger fler än narkotikan.

En framgångsrik narkotikapolitik kan inte enbart bygga enbart på förbud, polis och rättsväsende. Den som fastnat i ett beroende kan inte avskräckas med fängelsestraff. Den personen behöver istället insatser i form av vård och behandling. Det räcker inte heller med strikta lagar och bra vård.

Politiken behöver också ha ett stöd i befolkningen och i en allmänt narkotikarestriktiv kultur. Självklart bidrar en strikt narkotikapolitik till att bygga under och förstärka de personer som har en negativ inställning till narkotika.

Vad siffrorna över antalet döda visar med all tydlighet är att förbudspolitiken fungerar. Hade narkotikan varit lika lagligt som alkohol och tobak, som också är substanser som är föremål för en hel del reglering, hade också dödstalen på grund av narkotika varit betydligt högre. Genom att narkotika är olagligt och tillgången därför är begränsad räddas miljontals människor världen runt från narkotikans negativa effekter och beroendets slaveri.

Johan Örjes

Centerpressens nyhetsbyrå

johan.orjes@orjes.se