Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forbönder till marknaden i Skästra

Forbönder är nu på väg till marknaden i Skästra. På torsdagseftermiddagen gjorde man uppehåll vid eldpallkojan Ukraina mellan avtagsvägen till Sidskogen och Harsa.

Totalt är det sex hästekipage med 12 personer som med häst och vagn tar sig till marknaden som börjar på lördag. Längst fram åker Sture Torparn Brorsson från Homna utanför Edsbyn och Marianne Werlemar från Arbrå. De bar båda varma vargskinnspälsar.

Ekipagen började sin resa i Homna på onsdagen och man övernattade i "forbondehotellet" i Älgnäs nära Ryggesbo. Vid Rossån åt man lunch på torsdagen, korvgryta lagad över öppen eld.

– Det är som att komma till en annan värld och tid, säger Sture och Marianne innan de fortsätter färden.

På fredagen fortsätter man till Järvsö där man får övernatta i en bondgård innan man på lördag morgon ansluter till de andra forbönderna som kommer till marknaden och som brukar göra en pampig entré.

– Detta var dåtidens långtradare. Det var så här man fraktade varor mellan landskapen innan järnvägen kom i slutet av 1800-talet. Marknader var länge det enda sättet att byta varor människor emellan, säger Sture Brorsson.