Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjud uranbrytning i Sverige!

OECD/IAEA:s mätning 1 januari 2009 visade att en tusendel av världens uranreserver finns i Sverige.

Den svenska malmen har låga halter av uran. Det betyder att mycket stora områden måste exploateras för brytning. Det betyder också stora avfallsmängder, radioaktiva under oöverskådlig tid.

Som högst är uranhalten 400 gram per ton, vanligen håller den 50–250 gram per ton. För den minimala mängden uran skulle man gräva upp stora turistiskt värdefulla områden i bergskedjan, förorena de stora älvarna med radioaktiva utsläpp från gigantiska avfallsdammar, förstöra rennäringen, fisket och medborgarnas hälsa och livsmiljö. För så täta och dyra dammar som skulle kunna hindra läckage finns inte någonstans i världen.

Om Sverige börjar bryta uranmalm kan vi tvingas leverera uran till EU. Enligt EURATOM-fördraget 1957 äger EURATOM allt klyvbart material inom EU.

Risken för påtvingade uranleveranser till EU finns dock enbart om uranbrytning redan etablerats. (Enligt artikel 52 i EURATOM-fördraget)

Därför, riksdagsledamöter, rösta ja till förbud mot uranbrytning den 14 mars!

Aune Karlsson och Måna Wibron, Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel