Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbereder sig på att ta farväl av Järvsöfaks: "Har beställt gravsten"

Gravstenen är köpt och platsen där Järvsöfaks ska begravas är klar. Problem med en höft gör att det här kan vara stjärnhästens sista sommar i livet. Jan-Olov Persson glömmer aldrig hästen som förändrade hela hans liv, men som han en gång var nära att sälja.

Annons

På en skylt i Jan-Olov Perssons stall står det "Jag är en vinnare". Få beskrivningar stämmer så väl in på Järvsöfaks samlade karriär. Han började tidigt i karriären att vinna, och sen slutade han aldrig. Med 201 segrar på 234 starter, med 42 raka segrar och med världsrekord över 1640 meter förkroppsligar Järvsöfaks Vinnaren.

– Ett typiskt segerlopp av Järvsöfaks såg ut så att han inte var så snabb i starten. Jag ville inte trycka av honom för tidigt heller, så att han skulle riskera att bli hetsig. Sen kom ofta ett tidigt avancemang upp till utvändigt om ledaren, och därifrån var han nästintill oslagbar, berättar Jan-Olov.

Han säger att känslan att köra Järvsöfaks är som när man trycker ner gaspedalen på en bil och märker att det finns gott om hästkrafter i motorn (om ordvitsen ursäktas).

– Karossen kan ju ha en fin design på en bil men sen upptäcker man att det saknas motor, och på samma sätt kan det vara med hästar. Men med Järvsöfaks kändes det att det fanns en hiskelig motor, så det var bara att träna honom så att han höll sig frisk och fick utlopp för sin potential.

Och potential fanns det verkligen. Tester har visat att han dels har en enorm syreupptagningsförmåga, samtidigt som han snabbt kan göra sig av med mjölksyra. Jan-Olov beskriver också Järvsöfaks som en väldigt klok individ som kan växla fokus väldigt snabbt, från tävlingsbanan där han var en vinstmaskin, till att vara en lugn familjehäst. Exempelvis var Jan-Olov med och red i högvakten med honom, något som gick väldigt bra. Under alla år har Järvsöfaks dessutom alltid lojalt ställt upp på bilder och på att bli klappad av hängivna fans, alltid med ett lugnt och glatt humör.

För Jan-Olov är historien om Järvsöfaks också historien om hur han själv blev en vinnare utöver det vanliga. Han konstaterar skrattande att stallet och de övriga lokalerna han har egentligen tillhör Järvsöfaks. Totalt har superhästen dragit in cirka 42 miljoner kronor i prispengar och på avelsintäkter, något som gått till Jan-Olov och till Magnus Frunck som äger halva Järvsöfaks. För pengarna har Jan-Olov kunnat investera i sin verksamhet, bland annat genom att bygga ett stort stall, ett badhus för hästar och en hästklinik.

– Som ung drömde man ju om att få fram en häst som skulle dra in tre till fyra miljoner i prispengar, men Järvsöfaks drog in 21 miljoner. Det går inte att överskatta hans betydelse för mig, inte minst marknadsföringsmässigt. Jag är oerhört tacksam för Kungen, säger han om Järvsöfaks.

Men en gång, tidigt i karriären, var Jan-Olov nära att sälja sin guldklimp. Samtidigt med Järvsöfaks föddes nämligen Järvsö Borken hos Jan-Olov, som hade den norska superhästen Bork Rigel som pappa. Han var en mycket bättre häst än Järvsöfaks pappa Trollfaks, som sågs som en medelbra häst. Därför var Järvsö Borken den häst Jan-Olov trodde mest på av de båda.

– Jag bjöd ut Järvsöfaks till försäljning för 25 000 kronor till en man, men han kom lyckligtvis aldrig och kollade. Samtidigt blev Järvsö Borken med all sin potential aldrig någon stor travhäst, vilket visar hur svårt det är att förutse något i den här branschen.

Men Jan-Olov skulle få upp ögonen för vilken superhäst han hade fått fram. Det stora genombrottet kom 1999 när Järvsöfaks som femåring gick upp i seniorklassen och för första gången skulle möta eliten. Det anordnades en landskamp mellan Sverige och Norge i Östersund där det norska kallblodet och storstjärnan Bork Rigel också deltog.

– Sverige hade inte vunnit landskampen på tio år. Jag tänkte att det inte skulle vara någon skam att förlora mot så bra hästar som Bork Rigel. Men Järvsöfaks gick utvändigt om honom, dödens vinkel, och slog honom! Det var helt sensationellt, och efter det förlorade han aldrig mot Bork Rigel. Då började jag förstå att det inte var någon vanlig häst jag hade fått fram, säger han.

Sen fortsatte karriären med mängder av segrar, rekord, utmärkelser och prispengar.

Järvsöfaks har nu hunnit bli 21 år gammal, men är på många sätt lika glad och pigg som tidigare. Men ett ligament är av, där lårbenet fäster i bäckenbenet. En skada man inte kan göra något åt, och därför befaras det här vara stjärnhästens sista sommar i livet. Jan-Olov har varit tränare i 30 år och tog nyligen seger nummer 2 000 som tränare, och har således varit med om att ta farväl av många hästar. Men med Järvsöfaks är det annorlunda. Han har fått Jan-Olov att göra något han aldrig gjort tidigare för en häst.

– Jag har beställt gravsten till honom, och sett ut platsen var han ska ligga begravd. Det kommer att bli i hans egen hage och han ska kremeras. Det är klart att det kommer bli jobbigt att ta farväl. Han är ju som en vän, någon jag kamperat ihop och haft mycket roligt med, säger Jan-Olov om den häst som inte bara förändrade hans eget liv, utan också hela travsporten.

Läs mer om Järvsöfaks:

Hudiksvalls nya stjärna

Järvsöfaks blir staty

Världens bästa kallblod fyller 20 år

V75-kungen hyllad

Järvsöfaks auktioneras ut

Ingen akut fara med Järvsöfaks

Järvsöfaks har fått sin egen väg