Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbereder inför pandemi

En massvaccinering av svenska folket mot den nya influensan, eller svininfluensan som den ofta kallas, närmar sig. Hur det ska gå till är inte klart. Men i Ljusdal pågår förberedelserna för fullt.

Hur den nya influensan kommer att slå i Sverige är det ingen som vet. Hittills har drygt 600 fall konstaterats i landet, men många befarar att smittspridningen kommer att öka markant när skolorna drar igång. I Ljusdal har skolläkare Marianne Sköld skickat ut information till alla skolledare om hur man kan minska risken för smittspridning.

– Lärarna kommer att prata med eleverna och det kommer att finnas information och råd om hygien uppsatta i klassrummen, säger Marianne Sköld.

Överallt i landet höjs nu beredskapen. För att minska riskerna för personalbrist, och de samhällsekonomiska konsekvenserna det skulle få, kommer alla att erbjudas vaccinering. I Gävleborg väntas vaccineringarna komma igång i slutet av september. Först ut att få vaccinet blir omvårdnads- och sjukvårdspersonal. Men mycket mer än så är inte klart än.

– Vi vet inte vem som ska göra vad, vem som ska betala, hur informationen ska komma ut eller hur dokumentationen ska gå till, säger Mats Skalberg.

Landstinget och länsstyrelsen i Gävleborg har bjudit in alla kommuner i länet till en telefonkonferens på måndag. Förhoppningsvis kommer några av frågetecknen att skingras då.

– Alla ska ha vaccin två gånger. Med nästan 20 000 kommuninvånare är det stor insats vi har framför oss, säger Mats Skalberg.