Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbered framtiden

/

Varför går det bra för Sverige?
Den intressanta frågan ställer forskarna Andreas Bergh och Magnus Henrekson, båda väl ansedda nationalekonomier, i en bok för den gröna och liberala tankesmedjan Fores.

Annons

Bergh och Henrekson konstaterar att allt medan flera andra EU-länder liksom USA kämpar med betydande ekonomiska problem går det förhållandevis bra för Sverige. Det får allt fler att vända blickarna mot Sverige.

Är det alliansregeringens ekonomiska politik och finansminister Anders Borgs personliga kompetens som är hemligheten? Eller är Sverige helt enkelt humlan som flyger mot alla odds?

Bergh och Henrekson hävdar att deras genomgång av aktuell forskning visar att varken det ena eller det andra leder tankarna rätt.

I stället menar de att Sveriges goda ekonomiska utveckling startade långt innan alliansregeringen kom till makten. Den har pågått i snart 20 år, alltså alltsedan vi tog oss ut den kraftiga kris som rådde i början av 1990-talet.

Bakom Sveriges framgång ligger alltså en kombination av en politik som både har slagit vakt om stabila statsfinanser och främjande av en låg inflation samtidigt som Sveriges slutna och reglerade ekonomi har öppnats upp och avreglerats och för det tredje att Sveriges skattekvot har pressats ner med tio procentenheter.

Bergh och Henrekson menar alltså att det är de många och långtgående förändringarna i tillväxtfrämjande riktning som utgör den viktigaste delen i svaret på frågan varför det går bra för Sverige. Och menar vidare att det är viktigt att vi tar till oss detta eftersom vi just nu skördar frukterna av reformer som genomfördes för länge sedan, i vissa fall över 20 år sedan.

Vill vi att Sverige ska vara ett framgångsrikt land med god tillväxt och stabil ekonomi även framöver så måste reformtakten fortsätta. Det går inte att slå sig till ro och vila på gamla lagrar. Det finns fortfarande mycket som behöver göras för att förbättra drivkrafterna för att starta och expandera företag. Arbetsmarknaden behöver förändras för att exempelvis ungdomar lättare ska kunna etablera sig där, och den höga ungdomsarbetslösheten ska kunna tryckas tillbaka. Och det behövs ett modernt trygghetssystem på arbetsmarknaden som är flexibelt utan att tryggheten blir sämre för att på så sätt skapa en mer dynamisk arbetsmarknad.

Det finns oerhört mycket som behöver göras. Och som alliansregeringen borde, och egentligen måste, ta tag i. Det duger inte att slå sig till ro och vänta ut misstagen från en spretig och illa fungerande opposition. Alliansen måste ta sikte på framtiden och via ett fortsatt reformarbete förbereda vårt land på alla de utmaningar som väntar.

Det finns en möjlighet att regeringen tar sitt ansvar genom den framtidskommission som har tillsatts. Men det är inte utan att en oro gnager i mig att Moderaterna, liksom tidigare med Globaliseringsrådet, kommer att bromsa detta arbete.

Hur som helst. Det blir för andra att kommentera. Åtminstone i denna form och på denna ledarsida. Det här är de sista raderna som jag skriver som politisk redaktör och ledarskribent på Hälsingetidningar. Redan i dag står helt andra uppgifter på min agenda.

Det är många ledartexter som har formulerats under mina nära sex år i den här rollen. Kontakterna med er läsare har också varit många. Ibland har ni ringt för att jag har gjort er upprörda, ibland för att berömma och tacka. Precis som de ska vara. Det har varit mycket roligt att ha en dialog med er.

Ledarsidan ska driva opinion genom att beröra, uppröra, analysera, folkbilda och kommentera. Det viktiga arbetet fortsätter de duktiga kollegorna på ledarredaktionen med även nu sedan jag har slutat.

Annons