Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättring löser inte omsorgens ekonomi

Trots att individ- och familjeomsorgen har förbättrat sin prognos med 3 miljoner kronor ökar omsorgsnämndens förväntade underskott för i år till 8,8 miljoner kronor.

Mycket av problemen med ekonomin i år som omsorgsnämnden fortfarande brottas med handlar om förändringar av reglerna på statlig nivå som leder till ökade kostnader för kommunen.

Nu har visserligen försörjningsstödets ökning mattats av och i september låg utbetalningarna under fjolårets nivå för den månaden. Men försörjningsstödet ser ut att spräcka budgeten för detta konto med 1,5 miljoner kronor trots att siffrorna ser bättre ut (juniprognosen pekade på minus 2,1 miljoner). Förklaringen är till största del att folk inte har tillräcklig arbetslöshetsersättning eller sjukpenning.

Äldreomsorgen och handikappomsorgen har tillsammans 3 miljoner kronor sämre prognos för i år än i juli. Även här handlar det om förändringar på riksnivå, att försäkringskassan ändrat betalningsreglerna för personlig assistans. Det får följdverkningar inom både handikappomsorgen och äldreomsorgens hemtjänst.

– Jag var på en konferens i Luleå och passade på att tala om det orimliga med detta direkt med barn- och äldreminister Maria Larsson. Hon verkade dock anse att kommunerna har det bättre ställt, säger Marita Wikström.

När omsorgsnämnden hade möte på torsdagen tog den beslut om en åtgärdslista för att hämta in så mycket som möjligt av det förväntade underskottet på nära 8,8 miljoner kronor (300 000 kronor sämre än juniprognosen).