Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättra småspararnas villkor

För att främja sparandet vill Centerpartiet införa ett grundavdrag på kapitalinkomster såsom ränta på banksparande och utdelning på aktier.

Med bättre villkor för småspararna skapar vi större trygghet och mer egenmakt för vanliga människor. I Gävleborg finns omkring 106 000 personer som har inkomst från kapital. De tvingas i dag betala 30 procent i skatt från första kronan. Av dessa kan ungefär 64 500 personer räknas som småsparare, med mindre än 5 000 kronor i kapitalinkomst per år.

Med alliansens politik minskar klyftorna genom att fler får ett jobb och en inkomst. Men fortfarande är egna pengar på banken ofta en klassfråga. Faktum är att många låginkomsttagare saknar tillräckliga besparingar för att till exempel kunna köpa nya glasögon om de gamla går sönder eller klara av dubbla hyror vid en flytt. En undersökning från Sifo visar att 29 procent av svenskarna har mindre än 10 000 kronor i ekonomisk buffert. För många är det helt naturligt att leva ur hand i mun.

Internationella undersökningar visar att den svenska förmögenhetsspridningen är bland de mest ojämlika i världen. Detta är i stor utsträckning en följd av en mer eller mindre uttalad socialdemokratisk ambition att göra vanliga människor mer beroende av offentliga bidrag än av privat sparande.

För att gynna sparandet föreslår Centerpartiet ett grundavdrag på kapitalinkomster runt 5 000 kronor per år. I Ovanåker finns cirka 4 800 personer som betalar skatt på kapitalinkomst. Den överväldigande majoriteten av dessa är småsparare. Med vårt avdrag får 2 800 personer i kommunen behålla hela avkastningen på sitt sparande. På så vis blir det både roligare och mer lönsamt för vanliga människor att regelbundet att sätta undan pengar för framtiden.

Genom lägre skatter på kapitalinkomster tar vi ett viktigt steg mot att återupprätta den traditionella svenska inställningen där vi sparar mer och lånar mindre. Det ger människor större trygghet och mer makt över sina liv.

Hans Jonsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel