Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättra förskollärarnas arbetssituation

I dag uppmärksammar vi Förskolans dag. Det finns mycket att fira. Svensk förskola är unik i världen och tillsammans kan vi se till att den fortsätter vara det, skriver Monica Hedström, ordförande Lärarförbundet Ovanåker.

Det barnen lär sig tidigt bär de med sig hela livet. En studie från Lärarförbundet visar att elever som gått i förskolan får högre kunskapsresultat än andra barn. Skolverket har på uppdrag av Lärarförbundet granskat de svenska resultaten i Pisaundersökningen, och kan understryka förskolans positiva effekt. Förskolan har inte bara en viktig roll för barnens lärande – verksamheten är även den mest uppskattade kommunala verksamheten. Enligt Svenskt kvalitetsindex 2014 är 77 procent av svenskarna nöjda med förskolan.

Just nu växer Sverige och många förskolor får nya barn – samtidigt som lärarbristen är stor. Skolverket införde i början av 2016 nya riktmärken för barngruppsstorlekar i förskolan, en fråga som Lärarförbundet och våra medlemmar kämpat för länge. Men nu gäller det att se till så att riktlinjerna gör avtryck i praktiken. Mindre grupper kräver fler förskollärare och dagens siffror visar att ekvationen inte går ihop. Nu krävs fullt politiskt fokus på att göra yrket attraktivt: högre lön, minskad arbetsbelastning, fler karriärmöjligheter och givetvis bra förutsättningar att ägna sig åt det pedagogiska uppdraget.

Att det finns legitimerade förskollärare är avgörande för kvalitet och utveckling. Förskollärarna lägger grunden brukar vi säga. Det finns många skickliga och engagerade förskollärare i våra kommuner, och deras dagar är intensiva. Att förbättra förskollärarnas arbetssituation och göra förskolläraryrket mer attraktivt är en smart utbildningspolitik.

Monica Hedström

ordförande, Lärarförbundet Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel