Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändring årets tema på Pride: "För att Söderhamn ska bli en bättre stad att leva i"

Den 2–5 juni är det dags för den fjärde upplagan av Söderhamn Pride och eldsjälen Majs Keller är redo:
– Jag gör det här för att Söderhamns ska bli en bättre stad att leva i.

År 2013 var Söderhamn först ut i Hälsingland med att arrangera Pride, en helg med föreläsningar och debatter för att uppmärksamma hbtq-personers rättigheter. Sedan dess har evenemanget växt och i fjol deltog närmare 3000 personer i paraden – ett nytt rekord.

– Det händer att jag får höra att vi inte behöver ha några fler Pridefestivaler i Söderhamn. De tycker vi har uppnått den öppenhet och respekt vi kämpat för, säger Majs Keller och skakar på huvudet.

Men Majs har inga planer på att luta sig tillbaka. Den 2–5 juni är det dags igen för Söderhamn Pride.

– Första årets Pride var det mest glädje och fest. Men när jag började skrapa lite på ytan såg jag hur många människor som innerst inne mår dåligt av att inte våga komma ut med vem de egentligen är. För varje människa som inte vågar stå upp för vem hen är, är ett misslyckande för samhället, säger Majs.

Då och då hör Majs från människor som flyttat från Söderhamn. De har vänt stan ryggen och valt att aldrig mer återvända. Men under Pride har de vågat besöka den gamla hemstaden tack vare all kärlek och respekt som omgett stan.

– Det gör mig stolt. Det ger mig energi att ordna ännu en Söderhamn Pride, säger Majs.

Årets tema är förändring och när vi ses börjar de sista punkterna i programmet att falla på plats. Det kommer bli föreläsningar och debatter och på kvällarna blir det festligheter.

Majs är mycket nöjd med programmet och hoppas att det kommer finnas något för alla. Som exempel kommer bland andra Kim Roos, 23 år, som alltid har känt sig som en kille men det har inte stämt med hens kropp. Kim ska föreläsa om sin historia på fredagen. Dessutom kommer Barbro Westerholm och föreläser. 1979 drev hon igenom att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom av Socialstyrelsen. En annan föreläsare är Jon Voss, grundare av Qx/Qruiser, som berättar om sin resa och sin uppstart för Sveriges största sajt QX.se.

När Söderhamn Pride arrangeras ges en möjlighet att återigen informera, debattera och synliggöra hbtq-frågorna lite extra. Men för Majs Keller pågår arbetet året runt.

– Det handlar om att förändra människors attityder. Att besöka arbetsplatser och ge kunskap om hur man bemöter varandra, små oförargliga ord kan ge fula ärr att bära, säger Majs.

Nyligen har Region Gävleborg hbtq-certifierats och nu hoppas Söderhamn Pride att fler företag och organisationer tar efter.

– Det är väldigt viktigt hur man blir bemött. Personligen föredrar jag att vara människa, men det finns människor som vill bli definierad som hen önskar, då tycker jag man kan göra det för att visa respekt.

Solen tittar fram när vi sitter på uteserveringen och snart inleds Söderhamn Pride. Majs har fullt upp men har koll på läget:

– Det här skulle inte vara möjligt om vi inte hade så duktiga volontärer som arbetar och lokala företagare som sponsrar. Det här sätter Söderhamn på kartan. Jag är stolt över Söderhamn, säger Majs Keller.