Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldratips inför festivalbesök

Festivalvistelser innebär ofta hög alkoholkonsumtion och sommarens festivaler lockar många minderåriga ungdomar. Det är inte bara musiken som drar och därför vill telefonjouren Hassela helpline uppmana tonårsföräldrar att tänka till en extra gång innan deras omyndiga ungdomar får åka på festival.

Annons

I helgen ordnas 38 festivaler i och runt Sverige där flera av besökarna är omyndiga ungdomar. Även om alkoholförsäljningen inne på festivalområdet sker på inhägnande serveringar där det är åldersgräns så konsumeras alkoholen även på campingområdet. Och där ungdomarna kan dricka egen medhavd alkohol.

– Vi som arbetar med att förebygga alkohol- och drogmissbruk hos ungdomar vet att det förekommer mycket fylla och annat droganvändande på festivalerna, även minderåriga, säger Fredrik Eklöf, projektchef på Hassela helpline i ett pressmeddelande.

Hassela helpline ser detta som ett stort problem och vill att föräldrar ska tänka till ytterligare en gång innan deras minderåriga, son eller dotter, får åka iväg på en festival. De råder att föräldrarna själva ska följa med på festivalen för att finnas med som en trygghet. Är det flera kompisar som ska åka kan föräldrarna bestämma gemensamma regler för vad ungdomarna får och inte får göra. Ibland räcker det långt att prata om alkohol och droger för att ens barn ska förstå, prata därför om det och ge barnet anledningar att tacka nej.