Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrarna har ansvar för sina barn

När man fyller 18 år blir man vuxen. Det ska vara en glädjens dag. Inte en dag då man i stället för presenter får ett inkassokrav på posten för vårdavgifter som inte blivit betalda.
Ändå har det varit verkligheten för alltför många. Nu ska det äntligen bli ändring på det.

För nästan ett år sedan presenterades en undersökning som Datainspektionen gjort om barns skuldsättning. Man hade låtit 60 inkassoföretag svara på frågan om de har krav mot personer som var under 18 år då skulden uppkom. Det visade sig då att det fanns nästan 80 000 pågående ärenden, varav 63 000 handlade om barn som fortfarande var minderåriga.

Skulderna till privata företag var bland annat skolfoton, prenumerationer och obetalda avgifter för fritidsaktiviteter. Till kommuner och landsting rörde sig skulderna mest om obetalda avgifter till sjukvården för att barnet hade uteblivit från ett besök.

Oftast rörde det sig om små skulder, under 500 kronor, som successivt byggdes på med ränta och avgifter. Och som därför kan leda till riktigt stora problem när barnet vuxit upp och blivit vuxen.

Allt på grund av att inte föräldrarna betalat för sina barn.

Men redan då var en lagstiftning på väg, som trädde i kraft vid årsskiftet, som skulle göra det svårare för barn att få skulder hos privata företag. Däremot skulle inte lagen få någon betydelse för de skulder som uppstod till kommuner och landsting.

Det här följdes upp av Barnombudsmannen (BO) som ställde en fråga till landets 21 landsting och regioner om hur de såg på de här skulderna. I rapporten som presenterades i början av det här året visade det sig att 13 av dem betraktade barnet som betalningsansvarig. Sex av landstinget uppgav att de lät uppkomna skulder rulla på för att på 18-årsdagen kräva in avgifterna, som alltså föräldrarna låtit bli att betala.

Landstinget Gävleborg var ett av dessa sex.

Efter den här rapporten från BO var det flera av de andra landstingen som slutade att kräva in den här typen av vårdskulder. Dock inte Landstinget Gävleborg.

Fast efter ett tag började det att bli politiskt jobbigt, och landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) började treva efter att försöka göra som i Skåne där man tagit fasta på föräldrabalkens regler och därmed registrera alla avgifter direkt på föräldrarna. Men längre än att placera skulderna på långtidsbevakning, och alltså inte överlämna dem till kronofogden för indrivning, i väntan på ny lagstiftning kom aldrig landstinget.

Desto bättre är därför att ny lagstiftning nu äntligen är på väg.

Socialminister Göran Hägglund (KD) presenterade i går regeringens förslag som innebär att föräldrarna kommer att göras fullt ansvariga för att betala sina barns vårdavgifter. Barnen ska alltså framöver slippa att få inkassokrav på grund av att deras föräldrar inte har tagit sitt ansvar.

En lagstiftning som kommer att vara på plats någon gång under nästa år.

Det här är mycket välkommet och inte en dag för tidigt. Snarare flera år för sent. Något vi inte ska lasta den nuvarande regeringen för, utan de regeringar som har underlåtit att vidta de här åtgärderna tidigare.

Föräldrar är och ska vara ansvariga för sina barn. Det gäller också skyldigheten att betala straffavgifter för uteblivna besök.