Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar uppvaktar om skolor

Föräldrar, företagare och föreningar i Arbrå och Vallsta engagerar sig för att bevara skolorna på de båda orterna. Häromdagen lämnades en faktaspäckad skrivelse till skolpolitikern Jan Lahenkorva (S).

- Det är svårt att argumentera med engagerade föräldrar, säger han.

Annons

- De har ju rätt – från sitt perspektiv.

De lokala föräldraföreningarna i Arbrå och Vallsta har nu presenterat ett eget förslag för framtidens skola i området – ett initiativ som stöds av 35 företag och föreningar.

Förslaget är att Vallsta skola ska vara kvar – och att förskolan Lissgården kan flytta in där, om elevunderlaget i skolan sjunker. Och i så fall kan Lissgården säljas. Arbråskolan ska också vara kvar som i dag, anser föräldrarna.

- Vid ett eventuellt sjunkande elevunderlag kan diskussioner om lokala strukturförändringar föras inom det aktuella rektorsområdet, skriver de.

I skrivelsen tas också skolornas betydelse för en levande landsbygd upp. Bland annat nämns kommunfullmäktiges policy för utveckling av Vallsta-trakten, där det pekas på vikten av att behålla underlaget för förskola, skola och livsmedelsbutik.

Jan Lahenkorva har inga problem att förstå argumenten, säger han:

- Jag kan inte säga att de har fel i sina resonemang. Men som ordförande i barn- och utbildningsnämnden måste jag titta på utbildningsperspektivet – att ge mesta möjliga utbildning för de pengar vi har fått. Och jag ser inga ekonomiska förutsättningar för att behålla en organisation med elva grundskolor i kommunen.