Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar uppvaktar om skolor

Föräldrar, företagare och föreningar i Arbrå och Vallsta engagerar sig för att bevara skolorna på de båda orterna. Häromdagen lämnades en faktaspäckad skrivelse till skolpolitikern Jan Lahenkorva (S).

- Det är svårt att argumentera med engagerade föräldrar, säger han.

- De har ju rätt – från sitt perspektiv.

De lokala föräldraföreningarna i Arbrå och Vallsta har nu presenterat ett eget förslag för framtidens skola i området – ett initiativ som stöds av 35 företag och föreningar.

Förslaget är att Vallsta skola ska vara kvar – och att förskolan Lissgården kan flytta in där, om elevunderlaget i skolan sjunker. Och i så fall kan Lissgården säljas. Arbråskolan ska också vara kvar som i dag, anser föräldrarna.

- Vid ett eventuellt sjunkande elevunderlag kan diskussioner om lokala strukturförändringar föras inom det aktuella rektorsområdet, skriver de.

I skrivelsen tas också skolornas betydelse för en levande landsbygd upp. Bland annat nämns kommunfullmäktiges policy för utveckling av Vallsta-trakten, där det pekas på vikten av att behålla underlaget för förskola, skola och livsmedelsbutik.

Jan Lahenkorva har inga problem att förstå argumenten, säger han:

- Jag kan inte säga att de har fel i sina resonemang. Men som ordförande i barn- och utbildningsnämnden måste jag titta på utbildningsperspektivet – att ge mesta möjliga utbildning för de pengar vi har fått. Och jag ser inga ekonomiska förutsättningar för att behålla en organisation med elva grundskolor i kommunen.