Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar ska hindra ungdomsfylla

Öckerö kommun blir förebild när alkoholbeteendet hos Bollnäs ungdomar ska ändras.
Målsättningen är att minska alkoholkonsumtionen bland minderåriga.

Den senaste undersökningen, från landstinget i Gävleborg, visar att 60 procent av pojkarna, respektive 66 procent av flickorna, i årskurs nio har druckit alkohol.

För att komma till rätta med det har Bollnäs kommun gått med i ett unikt projekt. Tillsammans med kommunerna Ockelbo, Vansbro, Gällivare och Malung-Sälen ska den framgångsrika Öckerömetoden testas i ett nationellt perspektiv.

– Vi har haft och har ett allvarligt läge här, säger Janne Sundin, som i tre år framåt ska leda ett nytt drogförebyggande arbete i Bollnäs.

I Öckerömetoden skiftas fokus från ungdomarna till föräldrarna. Hypotesen är att barnen ändrar sitt beteende om föräldrarna sätter ned foten. Janne Sundin berättar att ny forskning bekräftar att föräldrarollen är viktigast för att stävja barnens alkohol- och drogvanor.

– I dag finns det en sorts dubbelmoral, där vuxenvärlden passivt tillåter att barn dricker. Det krävs en tydlig attitydförändring bland föräldrar för att ändra ungdomarnas beteende.

Årliga drogvaneundersökningar kommer att genomföras på samtliga skolor i kommunen, där alla elever i klass 7-9 medverkar anonymt. Den första undersökningen genomfördes nyligen och i början av maj kommer resultatet att vara färdigt.

Nästa steg är enligt Janne Sundin att nå ut till föräldrar och få dem att stödja projektet.

Öckerömetoden delfinansieras av Statens folkhälsoinstitut och Öckerö kommun. Målsättningen är att avsevärt minska ungdomsdrickandet i medverkande kommuner.