Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar kräver besked

Föräldrar kräver besked snarast om hur politikerna vill ha det med skolan.

Annons

Ljusdals kommuns utbildningschef Lena Tönners Ångman var i Ramsjö på onsdagskvällen och träffade föräldrar och vårdnadshavare med anledning av att skolans existens återigen hamnat på den politiska dagordningen.

– Frågan ska upp på ett extra möte med utbildningsnämnden den 7 april och det är upp till politikerna hur de tacklar det krav som nu ställs från Ramsjö, säger Lena Tönners Ångman.

– Även om det finns röster både för och emot skolan i Ramsjö är alla eniga om att det behövs ett besked nu.

Tomas Wallin i Hennan har barn i Ramsjö skola.

De har prövat på att gå på Stenhamreskolan i Ljusdal en dag i veckan men känner att de lär sig mer i Ramsjö. Jag förstår att det är svårt att ha en skola när eleverna blir så få. Men alternativet med allt bussåkande kan inte kännas något vidare för de elever som ska ända från Ramsjö, säger Tomas Wallin.

Malin Ängerå (S), ordförande i utbildningsnämnden, säger att det är vissa problem med tidsaspekten när en knapp majoritet i nämnden valde att inte ta upp Ramsjöfrågan den 12 mars.

– Är det ett snabbt beslut om Ramsjö skola som efterfrågas kan vi inte begära den utredning med konsekvensanalyser som var på gång vid förra mötet. Då lutar det åt att politikerna själva får lägga skarpa förslag, säger Malin Ängerå.

Malin Ängerå konstaterar att det 2011, inför starten för det så kallade Ramsjöprojektet inom Hela Sverige ska leva, var 36 elever på Ramsjö skola. I höst ser det ut att bli 16 elever, kanske ännu färre.

– Ska ett nedläggningsbeslut fattas är det i kommunfullmäktige som det görs. Lägger politiken själv skarpa beslut kanske det kan ske den 26 maj. Blir det tal om ytterligare utredning måste det till extra möten ända upp till fullmäktigenivå om det ska ske före sommarlovet, säger Malin Ängerå som anser att Ramsjöbornas krav på besked är rimliga.

Om nedläggning är inriktningen ser Malin Ängerå inget tvång i att det sker i juni.

– Det här är inget som bara görs i en handvändning utan det måste till ett noggrant omställningsarbete. Så årsskiftet kan vara ett alternativ, säger hon.

Utbildningsnämndens vice ordförande Torsten Hellström (M) hänvisar till ett möte som hans parti har på söndag och som gäller framtidens skola i Ljusdals kommun.

– Hur som helst måste eleverna få det skollagen kräver, säger Torsten Hellström.