Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar får rätt mot kommunen

Ytterligare två föräldrapar har fått rätt i förvaltningsrätten, sedan de överklagat skolchefens avslag på skolskjuts till Hudiksvall.

Det gäller två elever som bor i kommunens sydöstra del, och som valt bort den skola Nordanstigs kommun anvisat. Skolchef Eva Fors avslog föräldrarnas ansökan om extra skolskjuts till Hudiksvall, ett beslut föräldrarna överklagat till förvaltningsrätten i Falun.

I yttrandet till rätten förklarar skolchefen att kommunen fått flera organisatoriska och ekonomiska svårigheter på grund av valen av skolor. En administrativ halvtidstjänst krävs för att behandla skolskjutsärenden. Dessutom faller det befintliga, uppbyggda nätet av skolskjutsar och kostnaderna ökar då föräldrar väljer att söka skolskjuts till skolor som inte är inlagda i organisationen.

Rätten kallar resonemanget allmänt hållet och anser inte att det framgår hur verksamhetschefen kommit fram till uppgivna extrakostnader. "Kommunen inte visat att kostnaden för skolskjuts innebär sådana organisatoriska eller ekonomiska svårigheter att skyldigheten att tillhandahålla skolskjuts bortfaller" skriver rätten och upphäver verksamhetschefens beslut från augusti i fjol.

Ärendena kan överklagas till kammarrätten, vilket gjorts tidigare i likande fall.