Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldraförsäkringen nyckeln till ett mer jämställt samhälle

/

2009 tog papporna ut 22 procent av föräldraledigheten. Inte ens en fjärdedel med andra ord. På den nivån har det legat relativt stilla i några år nu.

Annons

Faktum är att om utvecklingen fortsätter i samma takt som den har gjort de senaste åren så kommer det att ta 51 år innan män och kvinnor tar ut en lika stor andel av dagarna i föräldraförsäkringen.

I de flesta familjer är pappan den som tjänar mest, vilket oftast innebär att mamman stannar hemma. Det är lite av ett moment 22. För så länge kvinnor i en viss ålder förväntas stanna hemma med barn (medan motsatsen förväntas av männen) så kommer kvinnorna att diskrimineras på arbetsmarknaden när det gäller löner, heltidstjänster, befordringar.

På så vis kommer papporna att fortsätta vara dem som tjänar mest i en majoritet av paren. Och så kommer det fortsätta verka rationellt att mamman är den som tar ut de flesta föräldradagarna...

Men det handlar inte bara om ekonomi. Samhället påverkar den här sortens val i hög utsträckning. Den omhuldade valfriheten är i stora stycken en illusion. Omgivningens förväntningar och normer styr in de allra flesta familjer i en traditionell fördelning av arbete och föräldraskap. Där mamma är hemma med barnen medan pappa i första hand ägnar sig åt att försörja familjen.

En sådan ansvarsfördelning får såklart konsekvenser. Statistik, från till exempel SCB, visar att kvinnorna utför den klart största delen av det oavlönade hushållsarbetet. Naturligtvis finns det undantag, men troligen är det fler som ser sig själva som undantag än vad som i verkligheten är det.

En mer jämställd syn på föräldraskapet skulle i förlängningen kunna lösa det berömda livspusslet. Genom att skapa verkliga möjligheter för föräldrar att kombinera familjeliv med arbetsliv.

Om både mammor och pappor vore hemma med sina barn så skulle alla de tre parterna tjäna på det. Barnet, som redan från början kan få en nära relation till båda föräldrarna. För pappan är den största vinsten en närmre relation till barnet samt högre acceptans för papparollen från samhället. För mammans del handlar det om att bli starkare på arbetsmarknaden, att hon i det långa loppet inte förlorar så mycket i pensionskuvertet. En förtjänst för bägge föräldrarna är att de delar mer jämlikt på ansvaret. Forskning har nämligen visat att de som lever i förhållanden där man delar på ansvaret för hem och familj är lyckligare.

Just nu förhandlar de tre rödgröna partierna om hur de vill att föräldraförsäkringen ska se ut efter valet. Samtliga är överens om att något måste göras och det tycks luta åt att de kommer landa i att försäkringen ska tredelas. Tredelningen innebär att en del knyts till mamman, en till pappan och en tredjedel får familjerna disponera som de vill.

Med nuvarande förändringstakt skulle det alltså att ta 51 år innan vi har barn som växer upp med två likvärdiga föräldrar ända från början. På ett halvt sekel hinner det födas ganska många barn. Barn som sedan gör som sina föräldrar gjorde när de själva får barn.

Därför behövs det initiativ. Det är hög tid att börja se föräldraförsäkringen som den nyckel den är. Nyckeln till ett mer välmående och mer jämställt samhälle.

Mer läsning

Annons