Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föråldrad syn på män

– Och jag kommer vara hemma från att barnet är fyra månader, sa den nyblivna pappan till barnmorskan, med stolthet i rösten.

Han längtade efter att få vara hemma med sitt barn, och såg fram emot att ta ut en större del av föräldraledigheten.

Barnmorskan såg chockad ut.

- Men amningen då?! Mamman, vad ska hon göra?

När det kommer till allt som har att göra med barn, då är männen i underläge. En föräldraledig pappa ses, till skillnad från mammor, ofta som duktig, fast han får inte vara det för tidigt, för mycket och förväntas heller inte kunna svara på vardagliga frågor om sitt barn när sjuksköterskan ställer dem. Det offentliga, både inom socialtjänst och inom vården, brister många gånger.

I utredningen "Män och jämställdhet" som Svend Dahl, som med jämna mellanrum medverkar här på ledarsidan, överlämnade till jämställdhetsminister Maria Arnholm i torsdags beskrivs bland annat problemen av ett könsstyrt bemötande inom socialtjänst och familjerätt. Bemötandet av män är helt annorlunda än det av kvinnor. Det faktum att män i allmänhet tar ut 17 procent av föräldraledigheten före barnets tvåårsdag påverkar också deras utgångsläge i eventuella vårdnadstvister. Chansen att få vårdnaden minskar om mannen inte tagit ut föräldraledighet. En starkt ökande andel barn lever i dag växelvis boende hos sina föräldrar efter en separation. Kvinnor är fortfarande oftast så kallad boförälder. Antalet vårdnadstvister har ökat markant på senare tid. Det nuvarande regelverket premierar konflikt snarare än konfliktlösning. Om det inte framstår som möjligt för föräldrarna att samarbeta så tilldöms den ena föräldern antingen vårdnad eller att bli boendeförälder vid gemensam vårdnad. Det finns ett antal pappaföreningar som alla säger att det här regelverket framför allt gynnar mammor.

Män är överrepresenterade i samhällets topp men samtidigt också när det gäller exempelvis självmord, hemlöshet, missbruk och tidig död. 95 procent av de som sitter i fängelse är män. Även om kvinnor är mer drabbade av ohälsa än män är de senare mindre benägna att söka vård. Som Dahl uttrycker det: det handlar mycket om att "riktiga män klarar sig själva" och "riktiga män är osårbara".

"Lågpresterande pojkars framtid är ett samhällsproblem som hittills inte tagits på tillräckligt stort allvar" säger Dahl i ett pressmeddelande. Så sent som 2010 presenterades utredningen "Flickor, pojkar och individer - om betydelsen av jämställdhet för kunskap av utveckling i skolan". Där gick man genom tänkbara orsaker och förklaringar till att flickor sedan decennier presterar bättre än pojkar i skolan. Man skrev bland annat att många pojkar riskerar att mötas av negativa förväntningar. Hur många utredningar krävs det egentligen innan pojkarnas sämre resultat i skolan tas på allvar?

Negativa förväntningar från lärare, majoriteten av lärare är kvinnor, och negativt bemötande av vårdpersonal och handläggare inom socialtjänsten, majoriteten av de som arbetar inom dessa fält är kvinnor. Visst upprätthåller män själva de begränsande normerna kring manlighet. Men nog låter som om många inom den kvinnodominerade offentliga sektorn också skulle behöva modernisera synen på män.