Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För ungt skrivande

Intresset för att skriva ökar. I Edsbyn ordnades därför en skrivarverkstad för ungdomar.

"Har du sett vilken fin sol? Är den din? Ja, jag ska ha den till att utforska världen. Det låter bra."

Den lilla texten var ett exempel vad som kom fram under onsdagen.

Författarinnan Viveka Sjögren ledde verkstaden i bibliotekets hörsal. Hon är också projektledare för projektet .txt och nu har även en skrivartävling på temat Samtal startat.

Tävlingen vänder sig till barn och ungdomar upp till 25 år. 14 april är sista inlämningsdag.

– Vi vill med projektet puffa för ungt skrivande i länet och erbjuda ett forum för texterna, säger Viveka Sjögren.

Tävlingen är ett samarbete mellan Radio Gävleborg P4, Hälsinge akademin och Folkteatern. Det var Hälsinge akademin som för några år sedan startade själva skrivartävlingen som nu har utvidgats till att också vara ett projekt för ungt skrivande.

Hon började prata om samtal. Samtal är ett spännande tema som kan vara så mycket även kroppsspråk och inre samtal. Med mobiler och internet har begreppet vidgats.

Sedan fick deltagarna vara med om lekfulla och spännande övningar, bland annat skriva en text utifrån bilder.

Själv började Viveka skriva så fort hon kunde forma ord vid fem-sex års ålder. Hon upptäckte att hon med fantasin kunde skapa vilka miljöer som helst och själv vara där.

Hennes första bok kom 1993 och heter Ettan och de andra.

– Egentligen är det ett märkligt yrke jag har om man tittar på det utifrån. Jag sitter och hittar på saker som sedan ska bedömas av recensenter och som läsare tycker till om.

– Att skriva är som att spela ett instrument. Du måste öva mycket och i början låter det fult. Men det får låta fult. Det tar sin tid att hitta sin egen röst.

Det är också viktigt att en författare är öppen och går sin egen väg utan att snegla allt för mycket på modeller för skrivande.