Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För unga musicerande i 60 år

Kulturskolan i Bollnäs når ut till 3 000 barn och ungdomar – varje vecka. När det nu är dags att fira 60 år blir det en stor konsert med många ensembler.

Att det som i dag är Bollnäs kulturskola startade år 1955 råder det ingen tvekan om. Men hur det gick till är mer osäkert.

– Jag tror att det startade som många andra musikskolor, i ABF:s regi. Sedan gick det över i kommunal regi, säger Pelle Saur.

Läs också: Bollnäs är landets fjärde bästa musik- och kulturskolekommun 2015

Han arbetade i Kulturskolan under åren 1972-1989 som bland annat biträdande musikledare. Han är son till Gunnar Saur som också arbetade i Kulturskolan. Vi träffas i Kulturhusets personalrum tillsammans med två andra musikledarveteraner, Magnus Bergvall och Sune Baggström, samt den biträdande kulturskolechefen Urban Johansson.

60 år är lång tid och det har hänt mycket under åren.

– Arne Malmström som var den förste anställde hade kontoret hemma. Och när farsan kom med hade han kontoret hemma. Omkring 1967 fick han kontor i Kulturhuset. Då upptäckte han husets möjligheter och bet sig fast, säger Pelle Saur.

Men då användes kulturhuset som skolmatsal, för slöjd och idrott. Sedan dess har det byggts om två gånger. Varav den senaste renoveringen för fem år sedan innebar det största lyftet, eftersom det var då den stora konsertlokalen byggdes.

Läs också: Invigning av Kulturkvarteret

– När vi planerade den här jubileumskonserten tittade vi på utvärderingar från när vi firade 50 år. "Tänk om vi hade en konsertlokal" var det flera som framförde. Då var vi i Sporthallen. Och sedan blev det så här. Det är toppen, säger Urban Johansson.

Jubileumskonserten äger rum på lördag. Den kommer att delas upp i två akter och Hanna Hedlund ska vara konferencier.

– Flera olika ensembler kommer att uppträda, bland annat en jubileumsorkester med lärare och elever som har kommit en bit på väg. Och så kommer några hemvändande solister, säger Urban Johansson.

– Min ledstjärna var att alla barn skulle få vara med i en ensemble, säger Sune Baggström.

– Och i dag är det något av den här skolans profil, säger Urban Johansson.

En annan viktig sak är att kulturskolan ska vara tillgänglig för alla. Avgiften är 350 kronor per elev och termin, det finns rabatt för syskon och både blås- och en del stråkinstrument går att hyra av skolan.

– Kvalificerad musik är något som alla ska ha råd med. Ska man ta privatlektioner så blir det väldigt dyrt. Drömmen är att det skulle vara avgiftsfritt, säger Urban Johansson och får medhåll.

Läs också: Ledare – Du måste inte välja bandy eller fiol