Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För stor EU-makt

Blir du upphetsad av heterosexuell pornografi? Inte? Grattis! Då passerar du det slovakiska nålsögat för asylsökande som hänvisar till fara för sitt liv på grund av att de är homosexuella. En bög eller flata kan alltså inte tända på heteroporr, Liknande tester ska också ha förekommit i Tjeckien. Nå, som det verkar är det inget systematiskt förekommande. Men bara ett fåtal fall är för många.

EU, genom kommissionär Cecilia Malmström, fördömer testen och kallar dem medeltida. Men vad hade hänt om hon sagt tvärtom? Om hon, genom kommissionen, ville lagstifta FÖR porrtester av asylsökande? Vi skulle ha väldigt svårt att göra något åt det.

En av Malmströms kollegor, Viviane Reding, föreslår en 40-procentig könskvotering till styrelser. Den svenska regeringen, genom Nyamko Sabuni, kommer glädjande nog att göra allt de kan för att försöka stoppa förslaget. Det väcker upprörda känslor, bland annat hos fackförbundet Ledarna som kallar motståndet för "bedrövligt". Samma sak säger Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg. Man hyllar Redings förslag, och tycker att det är pinsamt att föregångslandet Sverige motsätter sig kvotering.

Men för varje sånt här förslag ökar EU:s makt. Paulina Neuding, Neos chefredaktör, skrev i lördags en kolumn i Svenska Dagbladet där hon sätter fingret på problematiken. I EU:s författning står det att beslut ska tas så nära medborgarna som möjligt. Besluts ska först och främst tas av nationella politiska församlingar, sedan EU. Men steg för steg ökar EU:s makt, ofta med hänvisning till handelshinder. Redings förslag om kvotering till bolagsstyrelser är ytterligare ett politiskt område man vill ta makten över.

Låt mig ge ett annat exempel. För några år sedan skrev den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg ett förslag till Europarådet. Motionen var tänkt att underlätta för kvinnor i länder med stort abortmotstånd att få vård. När Europarådet skulle ta beslut så blev resultatet det rakt motsatta, med formuleringar som "Ingen person, sjukhus eller institution ska kunna tvingas, hållas ansvarig eller diskrimineras på något sätt för att man vägrar utföra, underlätta, assistera eller utföra abort".

Abortmotståndet vinner mark i Europa, både genom kyrkor, frireligiösa grupper och nationalistiska partier. I länder där nationalistiska partier går framåt ifrågasätts aborträtten, som i Ungern. Även i Spanien och Slovakien diskuteras frågan. Och i tre europeiska länder är abort som bekant helt förbjudet, Malta, Irland och Polen. Majoriteten av de europeiska länder har dock fortfarande liberala lagar när det gäller abort. Men, vilket fallet från Europarådet visar, abortmotståndarna är väldigt duktiga på att mobilisera. Skulle någon försöka få till lagstiftning på EU-nivå, vilket förslås mellan varven, är risken stor att Sverige skulle åka på ett rejält bakslag.

Neuding skriver i sin krönika att oavsett vad man anser om kvotering så borde man se det som ett problem att EU:s makt växer. Vi måste slå vakt om maktfördelningen mellan medborgarna, det vill säga du och jag, och EU-topparna i Bryssel. Nu vill de bestämma vem som ska sitta i en styrelse. I morgon kanske de vill bestämma över våra kroppar.