Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För sent reparera sprickan?

/

Socialdemokraterna i Bollnäs är ett splittrat parti. Det framstår allt tydligare.

Annons

I fredagens Ljusnan konstaterade partiets gruppledare i kommunfullmäktige, Stefan Permickels, att partiet jobbar internt med att försöka lösa krisen.

Att gå till val som ett splittrat parti är ingenting som partistrategerna gillar.

Konflikten blev tydlig när kommunalrådet Olle Nilsson Sträng inte fick förnyat förtroende av sitt eget parti. I stället beslöt nomineringsmötet att satsa på Marie Centerwall som partiets första namn i nästa val.

Olle Nilsson Sträng och flera socialdemokrater upplevde petningen av Olle Nilsson Sträng som en kupp mot honom och hans falang. Ändå borde det inte ha kommit som någon överraskning.

Redan inför förra valet försökte en grupp i partiet rösta fram Marie Centerwall. Men den gången räddades Olle Nilsson Sträng med en enda rösts marginal.

Stefan Permickels säger sig vara angelägen om att lösa de här motsättningarna internt. Men frågan är om inte motsättningarna blivit så långvariga och djupa att det knappast går att lösa dem eller bara släta över.

Visserligen är socialdemokrater kända för att sluta leden när det gäller. Men en konflikt som berör själva ledarskapet, där ledande socialdemokrater misstror varandra, är något helt annat än politiska motsättningar i olika sakfrågor.

Och det måste betraktas som uppseendeväckande när partiets ordförande är med och kuppar bort partiets kommunalråd.

Att Olle Nilsson Strängs ledarstil varit ifrågasatt en längre tid är ingen hemlighet. Medlemmar i partiet har upplevt honom som ryckig, impulsiv, provocerande och som en person som kör sitt eget race utan något större samråd med andra.

Själv tycker han att han är handlingskraftig och agerar för Bollnäs bästa.

Ett exempel på att Olle Nilsson Sträng kör ett eget race är den tredje Kinaresan som han och näringslivschefen Peter Eriksson drar iväg på nästa helg.

Trots att resan spikades för några veckor sedan, har varken partiets ordförande Jan Lahenkorva eller någon annan ledande politiker i kommunstyrelsen blivit informerad om resan. Förrän de fick läsa om resan i Ljusnan.

Helt riktigt tycker Olle Nilsson Sträng inte att han behöver informera kommunstyrelsen om allt som han gör i sitt jobb. Men en resa till Kina borde vara så strategiskt viktig att han borde ha samrått med kommunstyrelsen.

Inte så märkligt att Jan Lahenkorva reagerade, både som partiordförande och som ledamot i kommunstyrelsen.

Men Olle Nilsson Sträng tyckte inte han hade någon anledning att informera eftersom "vi är helt enkelt inte kompisar längre".

Stefan Permickels och Olle Nilsson Sträng är däremot fortfarande kompisar. Permickels stödde Olle Nilsson Sträng på nomineringsmötet och tycker att han huvudsakligen gör ett bra jobb, till och med ett jättebra jobb.

I konflikten finns två ledande socialdemokrater på varje sida. Det gamla gänget med kommunalrådet Olle Nilsson Sträng och gruppledaren Stefan Permickels, och den andra falangen med partiets ordförande Jan Lahenkorva och partiets första namn Marie Centerwall.

Denna spricka i partiet är uppenbar för alla oavsett hur internt partiet än försöker lösa problemet. Även om partiet lyckas reparera sprickan före valet suddas den inte ut ur väljarnas minne.

 

Mer läsning

Annons