Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många patienter på akuten

/
  • Förra året besöktes Hudiksvalls akutmottagning av dubbelt så många patienter som den är avsedd för.

Länets akutmottagningar besöks allt flitigare och blir allt trängre. Till akuten på Hudiksvalls sjukhus kommer årligen dubbelt så många patienter som den är avsedd för.
– Fortsätter det så här når vi snart en smärtgräns, säger Hanna Höghielm, verksamhetschef för mottagningarna i Hudiksvall och Gävle.

Annons

Akutmottagningen i Hudiksvall är egentligen avsedd att ta emot som mest 13 000 patienter om året, förra året fick den 25 000 besök. Under de senaste fem åren har antalet patienter ökat med 1000 personer per år. Situationen är densamma i Gävle.

– Exakt vad det här beror på är det ingen som säkert vet. Det vi tror är att den åldrande befolkningen spelar roll, vi blir äldre och sjukare och behöver därför mer vård helt enkelt, säger Hanna Höghielm.

Att akutmottagningarna blir trängre gör att de också blir stökigare. Mycket av personalens arbetstid går till att flytta runt patienter och det blir svårt att ha uppsikt över dem alla.

– För patienternas det handlar det mycket om upplevelsen och komforten. Det känns inte bra att bli omkringflyttad, att exempelvis föras in och ut ur ett undersökningsrum fyra gånger på ett besök. Patienterna har rätt till integritet också, då är det inte bra att de får ligga i korridorerna, säger Hanna Höghielm.

På längre sikt blir det ökade trycket förstås också en stigande kostnad för akutsjukvården som kommer att behöva nya lokaler.

– Vi måste ha mer resurser helt enkelt. Det här är en utveckling som har kommit framförallt de senaste sex-fem åren, men inget tyder nu på att den ska avta, säger Hanna Höghielm. 

Mer läsning

Annons