Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För höga cesiumhalter i älgkött

Kött från älgkalvar som har skjutits på Agön visar upp för höga cesiumhalter, enligt mätningar som miljökontoret har gjort.

Miljökontoret har fått in ett 70-tal prover på älgkött och analyserat halten av det radioaktiva ämnet cesium i dessa.

– De flesta ligger ganska lågt, men vi vill gärna ha fler prover för att få bättre underlag, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Emma Frändén.

Men ett par stycken prover har legat över gränsvärdet på 1 500 becquerel per kilo som Livsmedelsverket satt upp. De förhöjda värdena, mellan 2 000 och 2 500 becquerel, fanns endast i älgkalvar skjutna på Agön.

– Nedfallet efter Tjernobyl var väldigt stort på Agön och Hornslandet, förklarar Emma Frändén.

Cesium har en lång halveringstid och att nedfallet var stort kan vara en anledning till de höga halterna.

Det har gått över 25 år sedan reaktorolyckan i kärnkraftverket i Tjernobyl och tendensen är trots allt att cesiumhalterna blir lägre.

– Halterna sjunker sakta men säkert. Det kommer några toppar vissa år, men generellt sett minskar de, säger Emma Frändén.

Det är inte heller skadligt att äta älgkött, även om cesiumhalterna överstiger gränsvärdet, så länge man inte äter det regelbundet flera gånger i veckan.