Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För feta för kremering

Ju fetare befolkningen blir, desto större likkistor behövs. Problemet är att de inte passar i krematorieugnarna. – Det här är något som vi måste lösa inför framtiden, säger Bernt Dahlberg, kremator vid S:t Lars kapell, i Bollnäs.

Annons

En normal begravningskista mäter 64x205 centimeter. Men nu börjar vår ständigt ökande kroppsvolym att ställa till problem. Varje år dör mellan 90 000 och 95 000 personer i Sverige och allt fler måste begravas i extra stora kistor.

Om den avlidne då valt att kremeras kan det bli besvärligt. Det finns nämligen ingen krematorieugn i Sverige som kan ta emot kistor bredare än 90 centimeter.

S:t Lars kapell, i Bollnäs, utförs omkring 900 kremeringar om året. De är medvetna om utvecklingen men har hittills inte haft allt för mycket problem med för stora kistor.

– Vi haft ett eller två fall där vi inte kunnat ta emot kistan, säger Bernt Dahlberg.

Någon lösning på det växande problemet har de inte kommit fram till, men det är något som hela branschen måste lösa gemensamt anser Bernt Dahlberg.

Redan nu finns det en krematorieugn i Norge som kan hantera de allra största kistorna. Inom kort kommer det även att finnas en extra bred ugn i Malmö.