Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För fest och allvar genom 80 år

"Och må vi till sist önska vår unga Förening lycka och framgång i sitt betydelsefulla kall, så att den och dess blivande hem, kan bliva en samlingsplats för vår sockens präktiga innevånare vid såväl fästliga som allvarliga tillfällen."

Annons

Den förhoppningen uttryckte Gustaf Duse, ordförande i Bjuråkers hembygdsförening, när han i augusti 1935 författade föreningens första årsberättelse. Ändå hade intresset inte alls varit så märkvärdigt från början. I årsberättelsen framgår det också att först efter den fjärde inbjudan blev det verkligen en förening, närmare bestämt 10 juni 1934.

En motor bakom bildandet var att kronprinsparet, dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf och kronprinsessan Louise, skulle besöka Hedvigsfors. Bjuråker ville visa upp sig, och det gjorde man strax efter midsommar med "135 sockendräktsklädda företrädda av fyra fiolspelmän". Vid samma tillfälle frambars "föreningens och socknens underdåniga hyllning" till kronprinsparet.

Sen gick det av bara farten. Föreningen vann en dräkttävling i Ljusdal, och den första stugan – Brännåsböndernas kyrkstuga som ännu finns i föreningens ägo – köptes för 250 kronor. Ett lotteri anordnades också under föreningens första år, och det ekonomiska resultatet blev gott. Gustaf Duse konstaterar med illa dold belåtenhet att "De två högsta vintsterna samt en del smärre vinster ha utfallit på osålda lotter och sålunda förbättrat resultatet".

Under de efterföljande åren har det gått upp och ned, konstaterar Petra Gahm, som i jubileumsåret 2014 är kassör i samma förening.

– Under krigsåren låg verksamheten nere. Det var ingen aktivitet i föreningen förrän 1953, och då beviljades den gamla styrelsen ansvarsfrihet. Sedan började det stora arbetet med att bygga upp föreningen igen.

Det blev gjort med eftertryck. Föreningen äger i dag 63 byggnader, och under perioder då man som mest har tyngts av stora underhållsbehov och begränsade tillgångar, har föreningens folk undrat hur företrädarna egentligen tänkte när de samlade hus efter hus till forngården.

Samtidigt ser man med glädje och stolthet på de klenoder man har att förvalta. På forngården står många byggnader med oskattbart kulturarv. Här finns tak- och väggmålningar, möbler, textilier och husgeråd: en komplett utställning av livet förr.

Det största bekymret har varit taken, förklarar Petra Gahm. Genom projektet Hus med historia blev det nytt, enkupigt tegel på Frisbohuset. Mer statliga pengar gav år 2012 nya spåntak på två byggnader. Flera står i kö och väntar på nya spån och ny pannplåt.

– Taken är det som är mest utsatt. Vi har många spåntak, och väntar på att Länsmuseet ska besluta vilka som ska ha nytt spån och vilka vi får lägga pannplåt på, säger Petra Gahm.

Någon särskilt jubileumsdag blir det i alla fall inte. Festligheterna kommer i samband med sommarens Bjuråkersstämma, då föreningen kostar på lite extra med utökat scenprogram och kända artister, bland annat Ann-Marie Backlund, Tove Nilsson och Helena Brolin.

Vitala delar av Skäggmanslaget, Thore Härdelin och Wille Grindsäter, ska på scenen gå på jakt efter sitt förflutna under stämman, och det väntar en omfattande demonstration av gamla hantverkstekniker. Allt till förmån för deltagarnas nöje och föreningens framtid.