Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För få länsbor i egen region

Glädjande besked att Region Gävleborgs och Landstinget Gävleborg planerar bildande av en egen region omfattande Gävleborgs län. Hoppas att Nordanstigs kommun samtycker med det förslaget så länet blir intakt och att ansökningen om regionbildning tillsänds regeringen enligt direktivet, det vill säga före årsskiftet.

Region Gävleborg med nuvarande styrelse som skapats på tveksamma demokratiska grunder skulle vid ett samgående med landstinget väljas på den normala demokratiska vägen, allmänna val.

Den demokratiskt valda länsregionstyrelsen kan då mycket lättare bevaka gävleborgarnas intressen i en relativt överblickbar geografisk region där många gemensamma organisationer och ämbeten sedan tidigare har ett gott samarbete.

Troligtvis kan administrationen vid en sammanslagning av nuvarande region Gävleborg och Landstinget Gävleborg till en länsregionstyrelse minska antalet anställda, främst då politiker som nu uppträder i två styrelseuppsättningar i samma län och därmed spara skattebetalarnas pengar.

Det är ändå endast små summor av statliga investeringsmedel, 837 miljoner, till länets allmänna vägar fram till 2021 som Region Gävleborg har att förvalta.

Hissar ändå en varningens flagga, är detta i linje med regeringens intresse? Regeringen har "vetorätt” och vi kan plötsligt vakna skattskrivna under Uppsala protektorat, eller någon annan stad än längre söderut eller norrut.

Eftersom samverkanslagen 2002:34, den lag som regeringen stiftat för att skapa storregioner, oavsett om folket vill det eller inte, omfattar en rad kriterier, exempelvis antalet invånare i en storregion.

En region bestående av bara Gävleborgs län har endast en fjärdedel av antal innevånare som regeringens utredare föreslagit.

Poängterar att det inte finns några provinsiella motiv för skapande av storregioner med flera sammanslagna län, eller ett Stor-Norrland med de fem nordligaste länen om inte skattesystemet och styrelseskicket reformeras så att regionerna får ett utökat självbestämmande över sin egen skattebas genom att återföra statliga beskattningsrätter till kommunala och regionala självbeskattningar.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel