Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För få elever till ny särskola

Det blir ingen privat gymnasiesärskola i Bollnäs till hösten. Antalet ansökningar till den planerade friskolan Hälsogymnasiet blev för få.

Friskolan hade fått tillstånd att starta hösten 2013 – men fick i somras ett års anstånd med starten från Skolinspektionen.

Tanken var att få mer tid till marknadsföring av de två programmen – hälsa, vård och omsorg samt individuella programmet. Men nu har ledningen för Hälsogymnasiet bestämt sig för att inte starta i år heller.

– Vi kör inte nu, utan satsar på nästa år i stället, säger Kennet Fröjd som är vd i bolaget bakom friskolan – SUH Innovation AB – och verksamhetschef för föreningen SUH (Svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott) som äger bolaget.

Orsaken till beslutet är elevunderlaget:

– Vi har två säkra elever – och sju som kanske ska söka. Men ett par av de senare kommer säkert att välja annat – och då är underlaget för tunt för att det ska bli riktigt bra.

Tio säkra elever hade varit önskvärt:

– Nu satsar vi på 2015 – under förutsättning att vi får tillstånd att starta då.

Anståndet från i fjol gällde bara i ett år. Och en ny ansökan, om friskoletillstånd inför hösten 2015, gjordes innan ansökningstiden gick ut den sista januari i år.

Den nya ansökan gäller de tidigare sökta programmen och ytterligare två – Fastighet, anläggning och byggnation samt Hotell, restaurang och bageri.

Kennet Fröjd hoppas också på samarbete i någon form med kommunens gymnasiesärskola Höghammar, där antalet elever minskar och flera program ska avvecklas.

För närvarande har Kennet Fröjd och SUH fokus på att starta en utbildning för elever som redan har gått gymnasiesärskola – i samarbete med Bollnäs folkhögskola.

– Det är en satsning på livslångt lärande.