Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För att påverka måste man förstå

Det är viktigt att vara med och påverka.

Det sade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i morse till radions P1 Morgon med anledning av turbulensen kring AMF Pensions vd Christer Elmehagens guldkantade pensionsavtal.

Och hon fortsatte: Vi trodde att vi förstod.

Då infinner sig förstås den naturliga frågan: Vad är det för vits med att vara med och påverka om man inte förstår vad man gör?

Wanja Lundby-Wedin var i sanningens namn inte ensam om att inte förstå vilket avtal som styrelsen klubbade igenom.

Men med tanke på den höga svansföring som LO och hela den socialdemokratiska toppen hållit när det gäller höga bonusar och pensioner så vilar ett extra tungt ansvar på arbetarrörelsens representanter.

Nu ska hon och rörelsen, som hon säger, lära sig att aldrig bara nöja sig med rapporter utan att verkligen sätta sig in i vad det gäller och ställa kritiska frågor.

Det kan man tycka borde vara elementärt i varje styrelsearbete. Inte minst för ett styrelseproffs som Wanja Lundby-Wedin. Och i en styrelse som förvaltar miljardbelopp.

Men det är det uppbenbart inte.

Nu håller styrelsens medlemmar från näringslivet och LO varandra om ryggen och säger att man blivit förd bakom ljuset och kräver att vd Christer Elmehegan ska betala tillbaka omkring 20 miljoner kronor.

Men vem har i så fall fört styrelsen bakom ljuset?

Det är ännu oklart.

Om det förekommit oegentligheter som styrelsen inte haft någon möjlighet att ha insyn i kommer hela den här frågan i ett annat läge. Men avtalet har inte slutits av några skumma individer De som slöt avtalet med Elmehagen var styrelsens ersättningsgrupp ordföranden Göran Thunhammar, LO:s Erland Olausson och Lennart Nilsson från Svenskt Näringsliv.

Uppenbarligen hade Dagens Industri, som avslöjade miljonrullningen, inga större problem att få fram de uppgifter som Wanja Lundby-Wedin och den övriga styrelsen borde tagit reda på.

Det går inte att samtidigt göra anspråk på att vara med och påverka och sedan försvara sig med att vi trodde att vi förstod.

Det kan man möjligen göra i byföreningen eller frimärksklubben, men inte i en stor fond som förvaltar löntagarnas pensioner.

 

 

Som du ser är mycket nytt på den här webben. Och det kommer säkert att ta en liten stund innan du hittar lika bra på den här sidan, som på våra webbtidningar. För att hitta till de ledare som du också hittar i papperstidningarna följer du bara länkarna i bannern precis nedanför denna ledare.Hör gärna av dig med synpunkter, tips och råd.  anders.eklund@ljusnan.se, fredrik.jarl@ht.se, asa.malmstrom@ljusnan.se.