Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusik med lätthet och tyngd

/

Med sugande gung, fasta polsketakter och virtuosa drillar bjöd FMH trio från Rättvik på en folkmusikalisk karamell på Café August i Hudiksvall. På lördag kväll spelar de i Stallet, Järvsö.

Annons

Folkmusikens hus i Rättvik firar tio år och skickar därför ut tre av personalen på en turné i angränsande län. Per Gudmundson är verksamhetsledare och spelman och tillsammans med kollegorna och spelmännen Ola Bäckström och Jon Holmén på fiol, altfiol och bozoki bjuder de på något av det bästa som Dalarna kan bjuda på av folkmusiker och låtspel.

Konserten inleds med en visa efter Sparv-Anders i Rättvik och fortsätter med en Köpman-polska från Boda efter trolkunnige Jöns-Erik Ersson, som sades ha sålt sin själ till hin håle.

Det blir många polskor under kvällen, både lite långsamma med Ola Bäckströms specialtillverkade altfiols långa grundtoner, som i Gudmundssons egen Brödrapolska till sina söner, och lite snabbare, som Hjort-Anders favorit, kallad Hjortingen.

Ett trivsamt mellansnack om spelmäns liv och låtars ursprung ger också något tillbaka. Per Gudmundson får äntligen veta att sjökaptenen Söderholm, som Hjort-Anders lärde sig många danslåtar av, hörde hemma i Stugsund.

FMH trio musicerar med lekfullhet och pondus. I Klabb-låten, som fått namn efter en mäktig dalarätt, blir musiken allt tyngre i takt med att mättnaden infinner sig. Men direkt på den lyfter spelet i en luftig och snabbare schottis.

Virtuost och samspelt framför de Rättvikspelmannen Per-Erik Olssons Som förr, som verkligen kräver tungan rätt i mun för att betoningarna ska ligga rätt.

Det blir totalt ett 20-tal låtar under kvällens konsert, där polskorna dominerar. Sammanfattningsvis en härlig konsert där det stundtals rycker i benen som vill upp och dansa. Publiken är med på noterna och kräver flera extranummer.

Mer läsning

Annons