Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkkära Sweden Rock Festival fyller 25 år

På onsdag slår Sweden Rock Festival upp sina portar igen. Den folkkära festivalen firar jubileum med namn som Queen och Slayer.

– Rocken lever kvar och är starkare än någonsin, säger festivalens marknadschef.

Vän av ordning kan påpeka att Sweden Rock, som den ser ut i sin nuvarande form, hölls för första gången 1998, för 18 år sedan. Men festivalen har sina rötter i Sommarfestivalen i Olofström som hölls 1992.

Ett kvarts sekel senare visar besökarna inga tecken på sviktande intresse.

- När festivalen drog i gång på 1990-talet trodde folk att det var en död musikgenre, men det har visat sig att det inte alls är så. Rocken lever kvar och är starkare än någonsin. Sedan är det också så att vi har en målgrupp som är trogen både sin musik och vår festival, säger Sofia Lindqvist Lacinai, marknads- och kommunikationschef på Sweden Rock Festival.

I likhet med tidigare år toppar arrangörerna startfältet med klassiska artister och band – eller vad sägs om namn som Slayer, King Diamond, Anthrax, Hawkwind, Lita Ford, Udo Dirkschneider och ett återförenat The Hellacopters – och bjuder på en bred mittfåra med ett något mer eklektiskt utbud.

Sofia Lindqvist Lacinai säger att hon är stolt över samtliga bokningar. Till exempel anser hon att det "nästan hade varit lite konstigt" om de tidigare festivalbesökarna Twisted Sister inte hade gjort ett stopp i Norje under sin avskedsturné. Men det finns en särskild spelning på festivalen som hon absolut inte tänker missa.

– Personligen tror jag att Queens spelning på torsdag kväll inte blir mindre än magisk. Det kommer att bli allsång på hög nivå, säger hon.

I likhet med tidigare år är festivalen också fortsatt mansdominerad, både vad gäller artister och besökare. Sofia Lindqvist Lacinai säger att hon ändå ser en positiv utveckling i besöksstatistiken.

– I fjol var 67 procent av besökarna män och 33 procent kvinnor och andelen kvinnor ökar för varje år. Utgångspunkten när mina kollegor bokar band är att det ska passa vår inriktning, komplettera det övriga startfältet och hålla måttet kvalitetsmässigt. Utöver allt det finns det en massa praktiska parametrar som att banden ska vara ute på turné, datumen ska passa och budgeten ska fungera. När man väger in alla de parametrarna är tyvärr utbudet av kvinnodominerade akter inte så stort inom vår genre.

Patrick Stanelius/TT

Fakta: Sweden Rock Festival 2016

Festivalen äger rum i Norje utanför Sölvesborg, Blekinge, 8–11 juni.

Artister i urval:

+ Onsdag 8 juni: Eclipse, Diamond Head, Blind Guardian.

+ Torsdag 9 juni: Halestorm, Slayer, Megadeth, King Diamond, Sixx AM, Mayhem, Queen + Adam Lambert.

+ Fredag 10 juni: The Hellacopters, The Kristet Utseende, Lita Ford, Hawkwind, Glenn Hughes, Twisted Sister.

+ Lördag 11 juni: Steve Vai, Dirkschneider, Sabaton, Anthrax, Symphony X, Michael Schenker Fest.

I år firar festivalen sitt 25-årsjubileum. Det kommer att uppmärksammas på ett flertal sätt, bland annat med ett firande på scen efter Twisted Sisters spelning på fredagen.

Festivalen uppmärksammar även hårdrocksikonen Lemmy Kilmisters bortgång. Den forne Motörhead-sångaren har fått festivalens näst största scen omdöpt efter sig.

På Lemmy stage kommer videomaterial med Motörhead att visas under festivalen.