Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkets Hus riskerar stängning

Folkets Hus i Hudiksvall begär 1,8 miljoner kronor i extra anslag för att kunna driva verksamheten vidare. Nu pågår ett febrilt arbete för att lösa den ekonomiska krisen, samtidigt som näringslivet kritiserar kommunens ekonomiska garantier

Folkets Hus har ett förmånligt avtal med Hudiksvalls kommun som innehåller garantier för stöd om det skulle uppstå underskott i budgeten. Det snedvrider konkurrensen anser näringslivets företrädare.

- Det här är allvarligt med tanke på svårigheterna för privata näringsidkare att konkurera. Det måste bli slut på det här, säger Janne Ström, ordförande för Företagarna i Hudiksvall.

Men även Folkets Husföreningen i Hudiksvall har stora bekymmer med att driva verksamheten. Det finns en akut brist på 1,8 miljoner kronor. Pengar som föreningen begärt från sina "ägare" LO och riksförbundet för Folkets Hus, utan resultat så här långt.

Föreningen vill därför ha ett lån på 1,8 miljoner kronor från Hudiksvalls kommun. Pengar som föreningen behöver ha redan nästa vecka för att klara verksamheten som har ett tiotal anställda.

- Frågan är om Hudiksvalls invånare mår bra av att Folkets Hus avvecklas. Vi måste se till de värden som vi skapar och inte bara vad det kostar, säger ordförande Christer Johnsson.

Hudiksvalls kommunstyrelse har sedan en tid sagt upp avtalet med Folkets Husföreningen och ställer sig avvisande till att ge föreningen det begärda lånet.

- Det är tveksamt om vi ska gå in i ett läge när den egna rörelsen inte vill göra det, säger kommunalrådet Sven-Åke Thoresen (S).