Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkdanslaget tar ett år i taget

Söderhamnsortens Folkdanslag gav sin tjugonde dansuppvisning på lördagen. Men det är klent med återväxten, konkurrensen är hård.

Det finns gott om dansintresserade gamla och unga i Söderhamn. Men konkurrensen från andra dansklubbar i stan är också hård. Intresset för folkdans är fortfarande i nedförsbacke.

- Verksamheten krymper. Vi tar ett år i taget och hoppas på en vändning. Det borde börja gå uppåt någon gång. Det har skett en viss förbättring i södra Sverige, sa folkdanslagets ordförande Margareta Karlsson i pausen.

Hon mindes lite nostalgiskt vilken press det förr om åren varit att hinna med att få in en anmälan till Hälsinge Hambon, denna jätteuppvisning i folkdans, som numera för en tynande tillvaro.

Det är framför allt på ungdomssidan som tillströmningen varit klen. Folkdanslaget har tre ungdomsgrupper: Danzing, Extreme, Stardust, dessutom sång, dans och lek för de allra minsta – men det är små grupper.

På lördagen gav folkdanslaget den 20:e dansföreställningen på Teatern. Salongen var fylld till ungefär hälften. Av alla kamerablixtarna att döma så var det gott om föräldrar och släktingar som kommit för att dokumentera.

Mot en bakgrund av en regnbåge med två solar dansade första gruppen in. Det var Onsdagsgruppen med vuxna par som dansade traditionell folkdans (hambo med vals från Järvsö), i folkdräkter och med musik av Spelmansgillet.

Efter att Marianne Lindgren hälsat välkommen till den 20:e uppvisningen var det dags för gruppen Sång, dans och lek som drog ner kraftiga applåder, där de trippade in hand i hand och med schaletter på huvudena.

Söderhamnsortens Folkdanslag har valt att blanda traditionell folkdans med modernare dans som disco – ett grepp för att locka de unga. Fyra dansare i svarta åtsittande kläder, ur gruppen Extreme, visade ett prov på denna modernare variant. Senare blev det Danzings och Stardusts tur.

De olika grupperna varvade varandra. Mitt i första akten blev det solosång (Save me from myself) med Marielle Persson, ackompanjerad av Pontus Bengtsson.

Efter paus blev det dags för den andra avdelningen där man bland annat kunde se Stardust med Shakira i Harem nights.