Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folk köade till det glömda valet

Kön var lång utanför Björktjära skola när valförrättare Birgitta Mårtensson låste upp dörren och släppte in alla som kommit för att rösta i kyrkovalet.

Jodå, ni läste rätt. Folk köade till det som brukar kallas det glömda valet.

Vid kyrkovalet 2005 gick tolv procent av svenskarna till valurnorna. Sett till kön utanför Björktjära skola på söndagen kommer den siffran att slås riktigt ordentligt.
Men kön var tillfällig och ebbade snart ut, så de tolv procenten lär inte bli så mycket mer när valdeltagandet så småningom kan summeras. Det tror inte de valförrättare vi talade med under gårdagen.
En anledning till det förmodade låga valdeltagandet är att valet anses som krångligt.
Åldergränsen för deltagande i kyrkovalet har sänkts till 16 år, vilket innebär att fler får chansen, men även bland valarbetarna är inställningen att kyrkovalet inte drar några massor, den här gången heller.
Det krångliga består i att man röstar i fyra val – församling, kyrkomötet, stiftsfullmäktige och samfällda kyrkofullmäktige – och att personröster kan ges inte bara till en, utan till tre kandidater.
- Visst är valet förenat med krångel. Och dyrbart är det också. Därför är nog årets kyrkoval det sista i nuvarande form, säger Birger Johansson, en av förrättarna i Björktjära skola.
Han har hört siffran 250 000 nämnas när det pratats kostnader för kyrkovalet i Bollnäs.
Eva Marteleur är en av dem som kommit till Björktjära skola för att rösta.
- Rösta ska jag, även om jag ska rösta blankt. Att rösta är en rättighet jag tycker man ska utnyttja, säger hon.
- Men egentligen vill jag rösta på själva kyrkan, på kyrkans framtid, och inte på en massa politiker.
På Kilbergsskolan är Bengt Andersson och Suhne Thim valförrättare. Någon direkt kö har de väl inte sett, men folk har kommit i en ganska jämn ström.
Det definitiva valresultatet låter vänta på sig. Det kommer inte förrän i slutet av oktober. Då blir även resultatet av personröstningen klart.