Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följetongen Hybosjön

Efter att ha tagit många svängar hos både länsstyrelse och kommun så har man fortfarande ej fått veta om det finns någon vattendom för omdragningen av inloppet i sjön.

Man har ej heller fått någon hjälp med att ta reda på detta. Kommunen har dock visat ett litet intresse av att komma och kika på det nya utloppet för att fastställa om detta skulle ha någon inverkan på sjön. Dock skulle det inte ha det påstod de. Detta är dock något jag har väldigt svårt att tro, då det nya inloppet i sjön är mycket bredare, djupare och tar en helt annan riktning än det gamla gjorde.

Detta medför att sjöns genomströmning försämras. Detta leder också till att partiklar och liknande inte drar ut i sjön utan stannar utmed stränder och vikar där vass och nate kan frodas. Om man går dit en sensommardag eller en höstdag så ser man tydligt grönt slem som gärna bildas i stillastående vatten. Då bör tilläggas att detta är i sjöns så kallade inlopp. Snart är inloppet endast en vassrugge med lite svagt rinnande vatten. Påverkar inte detta sjön så säg?

Ytterligare några anledningar att kommunen bör ta sitt ansvar och restaurera Hybosjön är bland annat att Hybosjön skulle ingå i samma projekt som "uppfriskningen" av Kyrksjön och pengarna skulle fördelas något så när lika.

Detta har dock inte skett. Hybosjön fick några upplagda slamhögar och ett värdelöst inlopp, medan Kyrksjön fick både fontän och gångväg (jag missunnar ingen gångvägen! Den är suverän!). Ytterligare en anledning är att kommunen haft ett läckande avlopp som runnit ut och bildat en sumpmark strax bredvid den gamla sågen, allt av detta slammet har dock ej kommit ut i sjön sedan viken blivit övergödd och full av gräs och vass, snudd på landmassa.

Men. När vårfloden kommer till Hybosjön så höjs vattennivån markant och denna sumpmark flödas över och när vattnet sedan sjunker så följer slammet med ut i sjön. Jag har även upptäckt viss algbildning (grönt slem) mitt i sjön. Detta har ej existerat innan inloppets omdragning, inte någonstans i sjön. Visst har naturen sin gång med övergödda sjöar, men den utveckling som varit de senaste åren är skrämmande och försämring har skett alltför fort.

Det är fler än jag som tycker att kommun och länsstyrelse ska ta sitt ansvar och hjälpa oss i denna fråga.

Benny Bergström, Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel