Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följer kommunen bara med strömmen?

Vad är huvudsak och bisak gällande Glada Hudik-teatern? Många verkar tro att Pär Johanssons allt fetare plånbok är det som är den största frågan, men det är den inte, även om hur och varför den blivit så fet är intressant.

Men det som är av störst betydelse är frågan om Hudiksvalls kommun och dess chefer, samt Glada Hudik-teatern ledd av Pär Johansson, har följt de lagar och det regelverk som styr kommunala verksamheter? Att detta granskas är mycket bra. Har regler och lagar följts är allt frid och fröjd, men har de inte följts är det av stor betydelse att detta kommer fram. Det är stora pengar det handlar om. Har verkligen cheferna fullföljt sina skyldigheter, att bevaka att våra skattepengar används på ett riktigt sätt? Eller har de följt med strömmen, oförmögna att säga nej till den stora makt Johansson fått i kommunen?

Att kritisera HT för att de uppfyller ett av medias största uppdrag, att granska makthavares arbete, är kanske inte så genomtänkt. Även i Hudiksvall kan det behövas journalistik av denna viktiga sort.

Glada Hudik-teatern verkar vara en märklig sammanblandning av kommunal verksamhet och både interna och externa privata intressen. Tänker på Thomas Bodström när jag läser om hur många roller Johansson har samtidigt. Hur många timmar finns det på deras dygn? Hur många olika roller kan man få betalt för samma timme? Gäller inte EU:s arbetstidslag för Pär Johansson? Den är ju så viktig i andra sammanhang.

Om jag hade skänkt bort pengar till Glada Hudik-teaterns verksamhet och får läsa att pengar slussas in i en ideell förening utan insyn skulle jag känna mig orolig och lurad. Hur stora belopp handlar det om? Vad används de till? Vet de som skänkt pengar om detta?

Plånboken? Är det verkligen de funktionshindrades väl som är den största drivkraften, eller är det personlig vinning i form av kändisskap och ekonomi som driver? Man kan även reflektera över hur kommunens resurser fördelas. Hur länge ska verksamheten pågå och varför? Stora belopp läggs på teatern och dess verksamhetschef, när det finns massor av minst lika viktiga behov i Hudiksvalls kommun. Många inom till exempel äldreomsorgen går på knäna på grund av bristande resurser. Men till teatern finns det alltid pengar, trots att den tydligen går med underskott? Om den går med underskott kan man fråga sig var det brister?

Men vi får inte glömma att teatern har betytt mycket för många människor och för Hudiksvall. Det betyder dock inte att verksamheten inte får granskas.

Till sist: Hur kan en hyrd lokal en enda kväll i Brooklyn med bortskänkta biljetter bli ”utsålda hus på Broadway” i media? Såg inte att Pär Johansson korrigerade den myten när han gästade Skavlan...

Undrande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel