Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ med på rundtur i Lökes hälsingegård!

Den ljusgula fasaden och emblemet i form av en lyra på balkongen är välkänt. Även att Bengan Jansson bott här. Men hur ser det ut inuti Lökes hälsingegård?

Strax norr om Järvsö ligger byn Skästra. Där finns Lökes hälsingegård, även känt som Lindströms, sedan 1846.

Från att ha varit gästgiveri och senare privatbostad är den nu öppen för allmänheten att hyra in sig i. Huset på 500 kvadratmeter i två plan har renoverats och utgörs nu av flera rum och lägenheter som turister och andra nyfikna kan hyra.

– Vi har länge drömt om att öppna ett bed and breakfast eller hotell och har kollat runt i bland annat Frankrike. Men vi har haft en stuga i Järvsö och så fann vi Lökes och då föll vi bara. Det var inte så väldigt mycket med hjärna utan med hjärta och mage som vi köpte det här, säger Rolf Fällström, som till vardags bor i Rönninge utanför Stockholm.

Läs mer: Senaste marknaden i Skästra

Han och frun Nina Fällström köpte Lökes i oktober förra året och har renoverat sen dess. Men mycket av de gamla originaldelarna finns kvar, som festsalen på övervåningen. Det var familjen Sved som lät bygga Lökes och det användes som gästgiveri och läkarmottagning under den legendariska Skästra marknad på granngården Ersk-Anders. Förutom det stora gula huset finns också gamla häbren på baksidan som har flera hundra år på nacken.

– Vi vill ju skapa ett turistboende som är lite annorlunda, säger Nina Fällström.

För att lyckas med det har Nina ägnat mycket tid på Blocket, loppisar och antikaffärer för att hitta gamla möbler att inreda rummen med. Rum som familjen Lindström bebodde i fyra generationer och sedan musikern Bengan Jansson. Under han och familjens tid i huset bjöds det ofta på fest som traditionsenligt inleddes i kökets rejäla skafferi. Det är en tradition som paret Fällström vill fortsätta med.

– Vi är intresserad av vin och vinproduktion, så i framtiden kan det nog bli vinprovningar här, säger Rolf.

Läs mer: Livad marknadsplats

Under guidningen bjuds det på egenproducerat honungsvin. Vilket passar fint när vi kommer i festsalen och tittar på takmålningarna. På sina håll har man tapetserat om och då har de köpt tapeter av konservatorn Alf Blom, som rekonstruerar gamla tapeter.

– Vi har använt jättemånga lokala hantverkare och de har varit fantastiska, säger Rolf.

– Men målar, det gör vi själva. Det är därför det tar lite tid, säger Nina och skrattar.