Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ med in i det historiska huset i Bjuråker –varit både lanthandel och turistbyrå

En gång i tiden hade Kyrkbyn i Bjuråker ett livligt centrum. Socknens storhetstid var på 1940- och 50-talet med cirka 4 000 invånare. Med två lanthandlare mitt emot varandra, två bensinpumpar och en kiosk var korsningen Söderblomsvägen och Klockarvägen en samlingspunkt.

Mitt i Kyrkbyn, granne med Bror-Erics ateljé, ligger Hagströms-huset. Också känt som den gamla lanthandeln i Kyrkbyn. Huset byggdes 1905 och fungerade som lanthandel till 60-talet. Här i huset har det även varit turistbyrå och på senare år har det även funnits ett kafé på nedre plan. Nu är det ett bostadshus. Men med många detaljer och minnen bevarade från förr.

– Jag tänker på husets historia nästan dagligen, säger Håkan Gustafsson.

Håkan och hans fru har bott i huset i snart nio år men ska sälja eftersom de även har ett hus vid havet. Under åren de har ägt huset har många nyfikna stannat till.

– Handlarna var kända personer på den tiden och affären fungerade som en mötesplats. Det är många som har kommit in till oss under åren för att berätta att de köpte godis här när de gick i kyrkskolan.

Lanthandeln låg på nedervåningen medan övervåningen fungerade som bostad åt handlarens familj. Man hade även en bensinpump precis utanför affären. Och ortens dynamitlager fanns i en låda av stål som stod inbyggd i ett murat förråd på gården bakom affären.

Affären upphörde 1967 och lokalen användes först som turistbyrå och sedan hantverksbod.

Under renoveringarna har man gjort flera fynd. I en trossbotten hittades en välbevarad godispåse. Nu är den inramad. På den beigea påsen står det John Hagström, Bjuråker och telefon 1.

– Det var ett lätt telefonnummer att komma ihåg, säger Håkan Gustafsson och skrattar.

Håkan Gustafsson har minnen av att han följde med sin pappa till lanthandeln som barn. Hans pappa var pionjär inom kylteknik.

–Jag minns att jag följde med honom och lagade kylskåp, den första generationen av kylskåp, berättar Håkan Gustafsson.

Hagströmshuset fick en tillbyggnad på 1920-talet. Personalen behövde mer plats på nedervåningen och gårdens piga fick en pigkammare. Än i dag finns pigkammaren bevarad på övervåningen. Tapeterna är från 20-talet och el-ledningarna är dragna utanpå väggarna i det lilla rummet med utsikt över gräsmattan. Och längst upp på vinden finns ett litet rum som förmodligen varit drängens rum.

Bredvid Hagströms ligger det gamla Bankhuset. Här har det funnits både bank och postkontor, hit kom posten tre gånger i veckan från Delsbo. I Kyrkbyn fanns även bageri, urmakare och skola. Kiosken fick ström via en stolpe intill där man betalade via en myntbox.

På andra sidan gatan låg Hådéns lanthandel. Paret som drev butiken hade även åkeri och en taxirörelse. De startade också en begravningsbyrå.

Harry Persson från Tå har läst mycket om Bjuråkers historia och varit med och skrivit ett häfte om just Kyrkbyn och Tå.

– Utanför Hådéns fanns en godisautomat där man kunde köpa en chokladbit för 10 öre, minns Harry Persson.

Han började i kyrkskolan i Bjuråker samma vecka som andra världskriget bröt ut.

– Som mest bodde det 4 000 i hela socken, under 30- 40- och 50-talet. När jag var pojk fanns det cirka 20 bondgårdar runt kyrkan, berättar Harry Persson.

Kyrkskolan lades ner 1969 och skolbarnen fick börja i Friggesund. Men småskolan i Kyrkbyn var attraktiv. När de på 20-talet utlyste en lärartjänst vid skolan var det 47 sökande.

– Så många invånare det var då, så många blir vi nog inte igen. Och nu pratas det om att lägga ner skolan i Friggesund också, säger Harry Persson.

På 60-talet flyttades kommunhuset till Friggesund efter att ha legat i Kyrkbyn och Västansjö. Även poststationen flyttades till Friggesund. På 70-talet upphörde Bjuråkers kommun och blev en del av Hudiksvalls kommun. Men än i dag gör sig historien påmind i de gamla husen i Kyrkbyn.