Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokusbyte räddar hund

Vargen i svenska skogar är ett faktum. Hos flertalet hundägare råder viss oro för att vargen i skogen ska attackera hunden. I helgen presenterade Anette Ullmark Hellström en möjlig lösning på problemet.

Metoden kallas vargdoftsdiskriminering.

– I grund och botten handlar det om att göra hunden så intresserad av något annat att den aldrig vill uppsöka vargen, sa Anette Ullmark Hellström när hon under söndagskvällen håller föreläsning i Kårböles Bystuga.

Anette Ullmark Hellström, som genomgått en doftdiskrimineringsutbildning på Grimsö viltskadecenter, hänvisar till relativt gamla siffror för att föra fram sin sak.

– Mellan 1997 och 2005 angreps 151 hundar av varg, tio procent av de angripna hundarna sökte själv upp vargen, det vi kan göra är att träna dessa våra hundar till att inte intressera sig för varg, eller snarare intressera sig så pass mycket för något annat att hunden väljer bort vargen, sa Ullmark Hellström.

Hundar förblir, till skillnad från vargarna, barn i sinnet, berättar hon. De vill leka och få belöning, något människor kan dra nytta av i flera situationer.

– Vi kan lära oss själva att skapa situationer utifrån vilka hunden lär sig precis det vi vill att den ska lära sig.

För att lyckas behöver hunden initialt lära sig att det är lönsamt att leta och hitta saker.

– Det är viktigt att belöna hunden, ni måste ha en positiv inställning när ni lär ut till hunden och belöna, inte bestraffa, säger Ullmark Hellström.

När hunden känner igen det den ska leta och förknippar igenkännandet med belöning bör man, enligt Ullmark Hellström, fortsätta med att träna hunden till att inte bli distraherad av andra dofter, till exempel varg.

I slutändan finner inte hunden vargen intressant längre och de tio procent som inledningsvis presenterades har räddats.