Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på patientens bästa?

De senaste dagarna har vi kunnat följa rapporteringen om den danska läkaren Johanne Krogh, numera känd som "skandalläkaren". Trots att hon i Norge har fällts för felbehandling 29 gånger, och varnats även i Sverige, har Landstinget Gävleborg anställt henne som läkare på Hudiksvalls sjukhus.

Annons

Hur har det kunnat bli så här? Hur har Landstinget Gävleborg kunnat anställa den här läkaren mot bakgrund av allt det här? Varför har inte de ansvariga inom landstinget gjort en bättre kontroll innan de anställde? Att rekryteringsprocessen nu är förändrad påverkar ju inte redan gjorda anställningar.

Hur stor är risken för att det finns fler läkare anställda inom landstinget som tidigare inte har skött sin yrkesutövning på ett patientsäkert sätt?

Vågar man som patient låta sig opereras inom Landstinget Gävleborg?

Det här är viktiga frågor som många säkert funderar över just nu och som ansvariga tjänstemän inom Landstinget Gävleborg inte på ett tillfredställande sätt har kunnat svara på.

Tvärtom har det tydligaste svaret från landstinget varit att man är nöjd med läkarens arbete och tänker låta henne få arbeta kvar. Om inte reaktionerna från patienterna blir så pass omfattande att situationen blir ohållbar. Skulle så bli fallet kan det bli fråga om omplacering, meddelar Kjell Norman, divisionschef för operation inom Landstinget Gävleborg, i dagens tidning.

Är det att fokusera på patientens bästa? Borde inte svaret vara att man nu gör allt för att bringa klarhet i hela den här skandalen?

Mer läsning

Annons