Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokus på funktionshindrade

Drygt 330 funktionshindrade personer i södra Norrland har fått jobb de senaste åtta månaderna i ett projekt som Arbetsförmedlingen driver.

Projektet Lika villkor ska hjälpa fler funktionshindrade personer att få ett arbete. I södra Norrland, inom arbetsmarknadsområdena Sundsvall, Hudiksvall, Bollnäs och Gävle, har arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen arbetat genom projektet för att hjälpa fler personer med funktionshinder ut på arbetsmarknaden.

– Vi såg ett behov av att hjälpa dem med det sista steget. Och det är viktigt att få arbetsgivare att förstå möjligheterna och kapaciteten som funktionshindrade har, säger Mattias Rundgren som är projektledare för projektet På lika villkor.

I mitten av februari startade projektet och sedan dess har handläggarna haft över 4 700 kontakter med arbetsgivare i södra Norrland. I Hudiksvall och Nordanstig har ungefär 40 personer fått arbete genom projektet.

– Vi tycker att det är viktigt att informera arbetsgivare om att se möjligheterna och kompetensen och inte bara se problemen. Många arbetsuppgifter går att anpassa utifrån olika förutsättningar, säger Mattias Rundgren.

Arbetsförmedlarna hjälper den funktionshindrande att ringa in vilka områden som skulle vara aktuella för ett arbete. Sedan kontrolleras nätverken kring personen och vilka arbetsgivare som Arbetsförmedlingen har kontakt med.

– Vi hade satt ett högt mål med att varje arbetsförmedlare skulle få ut ungefär fem personer i arbete varje månad. Och det är på den nivån vi ligger nu, säger Mattias Rundgren.

I dagsläget finns det inget beslut om projektet kommer att förlängas efter årsskiftet. Men Mattias Rundgren är hoppfull.

– Jag tror på en förlängning av projektet. Sen gäller det att få in det här arbetssättet i hela verksamheten, säger han.