Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fokus på förebyggande arbete

HIV/STI-gruppen i Nordanstig har en intensiv period framför sig med bland annat flera inplanerade föreläsningar.

– Det är väldigt viktigt att vi pratar om dessa frågor, säger Astrid Lindh som är ordförande i HIV/STI-gruppen.

Gruppen arbetar bland annat med att förebygga spridning av HIV och andra sexuellt överförda infektioner. Till stor del går deras arbete ut på att informera och sprida kunskap om sexuellt överförbara sjukdomar. Men deras arbete handlar också om att få unga att behandla varandra med respekt. Nu närmast kommer därför en föreläsning med Lisbeth Pipping anordnas för både unga och vuxna.

– Det är viktigt att även diskutera hur vi behandlar varandra, säger Astrid Lindh.

Under året anordnas flera föreläsningar och gruppen söker också olika projektmedel för att kunna driva olika projekt. Ett sådant projekt är tjejgruppen Heta linjen på Bergsjö centralskola.

– Vi försöker rikta våra medel så mycket som möjligt mot de unga. Vi tror också att det är viktigt att ge unga nya perspektiv med föreläsare som kommer utifrån, säger Astrid Lindh.

– Vi samarbetar även med de andra lokala HIV/STI-grupperna i Gävleborg. Vi kan dela med oss av erfarenheter och idéer till varandra, säger Christin Hübenette som är folkhälsosamordnare i kommunen och även medlem i HIV/STI-gruppen.

HVI/STI-gruppen i Nordanstig är beroende av bidrag från Landstinget Gävleborg för att kunna genomföra sitt arbete. Från landstinget får Nordanstigsgruppen ungefär 10 000 kronor i bidrag varje år. De som är med i gruppen ställer upp med ideellt arbete. Och det förebyggandet arbetet har enligt Astrid Lindh och Christin Hübenette gett resultat.

– Jag tycker att ungdomar är mer öppna idag och de vågar prata mer om de här frågorna nu, säger Astrid Lindh.